Szórakozás

Adókkal csökkentenék a levegőszennyezést

szmog budapesten (szmog, parlamenet, szmogriadó)
szmog budapesten (szmog, parlamenet, szmogriadó)

A minisztérium és a Levegő Munkacsopor olyan intézkedéseket hoz, amely javítja a levegő minőségét Magyarországon.

2013-at a Levegő Évének nyilvánította az Európai Unió. Ennek megfelelően a magyar kormány is szeretné felhívni a figyelmet a légszennyezésre. Mint Fazekas Sándor, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vezetője kifejtette, egy tárcaközi bizottság keretében a társminisztériumokkal és szakértő társadalmi szervezetekkel is egyeztetnek a levegő minőségének javításáról. Ezen felül szeptemberig valamennyi törvényt és rendeletet átvizsgálnak ebből a szempontból – írja cikkében a HáziPatika.

A miniszter rendkívül fontosnak nevezte a lakosság tájékoztatását arról, hogy az energiafelhasználásra, illetve a fűtésre odafigyelve mi magunk is mennyit tehetünk a jobb levegőért. “Ha jó állapotban tartjuk a gépkocsikat, ha a lakosság, amikor begyújt a kályhába, csak azt égeti el, ami valóban arra való, nem pedig a kommunális hulladékot, műanyagot, máris sokat tettünk” – mondta Fazekas Sándor. Hozzátette: évente 16 ezer haláleset köthető Magyarországon a légszennyezéshez és a rossz levegő tíz évvel rövidíti meg életünket.

Elektromos útdíjtól az adókig

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke kiemelte: 9 európai környezetvédő szervezettel összefogva javaslatokat fogalmaztak meg a döntéshozóknak a levegő minőségének javítására – ezt személyesen át is nyújtotta Fazekas Sándor miniszternek. Az ajánlások között szerepel több olyan is, amely nem kerül pénzbe az államnak, sőt, még profitálhat is belőle. Ilyen például az elektromos útdíj, vagy a kamionok kilométer alapú útdíj-fizetése. Ezen felül azt javasolják, hogy ne csak az autópályákra, de valamennyi útra szabjanak ki útdíjat, ezzel elkerülve, hogy a teherautók, kamionok a kis falvakat szennyezzék.

Tovább a teljes cikkre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik