Gazdaság

Cseppenként olvad a gazdasági jégcsap

jégcsap (tél, )
jégcsap (tél, )

Magyarország gazdasága évek óta lényegében be van fagyva, ám a GKI szerint most az olvadás jeleit látni: bizakodóbb lett sok cég.

Kis lépésekben, összességében sem jelentősen, de szeptemberhez képest folyamatosan javulgat a GKI-Erste konjunktúra-indexe. Decemberben az üzleti várakozások harmadik hónapja, a fogyasztóiak pedig második hónapja emelkednek. Az év végi várakozások valamivel kedvezőbbek a 2012 eleji, pénzpiaci krízissel fenyegető helyzetben mért szintnél, de azért még nem optimisták a cégek.

Az üzleti szférán belül az ipari várakozások nem változtak, az építőipariak és a kereskedelmiek romlottak, a szolgáltató cégeké viszont jelentősen javult. Az iparban a rendelésállomány megítélése romlott, a termelési szinté és kilátásoké, valamint a készleteké javult.

Az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése is lényegesen romlott az előző hónaphoz képest. A kereskedelem növekvő pesszimizmusát a rendelésállomány romlása magyarázza, az eladási pozíciót kissé jobbnak érezték a válaszolók. A szolgáltatói bizalmi index értéke 2012 decemberében folytatta a novemberben megkezdett javulást, így jobb lett az elmúlt időszaki forgalom és létszám megítélése.

Több állás, jobb árak

Az iparban, a szolgáltató cégeknél és kissé a kereskedelemben is kedvezőbb lett a foglalkoztatási szándék, az építőiparban viszont sokkal rosszabb. A lakosság munkanélküliségtől való félelme enyhült.

Az iparban és a szolgáltató cégeknél az áremelési törekvések nem változtak, az építőiparban ismét erősödött az árcsökkentési kényszer, a kereskedelemben viszont az áremelési várakozás lett erősebb. A fogyasztók inflációs várakozása mérséklődött.

A magyar gazdaság kilátásainak pesszimista megítélése az ipari és szolgáltató cégek valamint a lakosság körében némileg enyhült, az építőiparban és a kereskedelemben viszont romlott. Javulásra ugyan továbbra sem számít szinte senki, de az iparban már csak a válaszolók valamivel kevesebb, mint fele vár további rosszabbodást.

Talán mégis lesz az idén karácsony

A GKI fogyasztói bizalmi index decemberben elérte a szeptemberi szintjét. A fogyasztók a következő egy évben várható megtakarítási képességüket és pénzügyi helyzetüket hasonlóan látták, mint novemberben, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét viszont javulónak érzékelték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik