Gazdaság

Még mindig zuhan az építőipar

építkezés (munkás, )
építkezés (munkás, )

Éves szinten 4,2 százalékos a termeléscsökkenés. Annak ellenére is, hogy az októberi termelés kissé emelkedett. Igaz, főleg a nagy értékű autópálya-építések és a vasútfelújítások miatt. Az épületek építése változatlanul mínuszos.

2012 októberében az építőipari termelés volumene 1,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építése 0,3 százalékkal csökkent, az egyéb építmények (utak, vasutak, vezetékek) építése pedig 2,7 százalékkal nőtt.

Az október végi szerződésállomány 11,8 százalékkal haladta meg a 2011. október végit, elsősorban az autópálya-építésre és vasút-felújítási munkákra kötött szerződéseknek köszönhetően.

Októberben az építőipari termelés volumene – kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt – 1,4%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Bár az elmúlt két hónapban a termelés emelkedett, az évkezdettől mért volumen továbbra is csökkenést (4,2 százalékost) jelez. Szezonálisan kiigazítva októberben a termelés az előző havinál 3,3 százalékkal volt kisebb.

2012. tizedik havában a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az épületek építése enyhén, 0,3 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 2,7 százalékkal nőtt, utóbbi – szeptemberhez hasonlóan – az út- és vasútépítési munkák mellett a speciális szaképítés ágazat egyéb építményeken végzett munkáinak köszönhető. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 7,5 százalékkal, az egyéb építményeké 1,6 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 16,1 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények ágazat termelése 2,3 százalékkal haladta meg a tavaly októberit. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése jelentősen, 10,1 százalékkal volt magasabb, mint 2011 azonos időszakában.

2012 októberében 36,5 százalékkal nőtt az új szerződési állomány az egy évvel azelőttihez képest. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseknél a 2011. októberihez viszonyítva 8,1 százalékos csökkenést, az egyéb építmények építésére kötötteknél 81,6 százalékos növekedést mért a KSH. A növekedés a nagy értékű autópálya-építés mellett több útépítési, vasút-felújítási munkára, távvezetékekre, valamint a szennyvíz- és hulladékkezelési létesítményekre kötött szerződéseknek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások 2012. október végi szerződésállományának volumene 11,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 22,1 százalékkal zsugorodott, az egyéb építményeké pedig 31,9 százalékkal nőtt a tavaly október végihez képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik