Gazdaság

Ismét nőni fog a törlesztőrészletünk

Forint (forint)
Forint (forint)

Reggel óta nagyot esett a magyar valuta, hónapok óta nem adták ilyen rossz árfolyamon a svájci frankot.

Kitört a forint árfolyama, az euróval szembeni jegyzések pár óra leforgása alatt közel 4 forintot emelkedtek. A nemzetközi hangulat most nem segít a hazai fizetőeszköznek, de magyar tényezőket is látni vél az események hátterében a Portfolio.hu.

A forint elmúlt napokban mutatott teljesítménye látványosan kilóg a régiós devizák sorából: december eleje óta ugyanis a forint könyvelte el a legnagyobb veszteséget. Szeptember közepe óta nem volt ilyen rossz – 287 forint/euró – a váltási árfolyam. Egy svájci frank jelenleg 237 forintot ér, ilyen gyenge november közepe óta nem volt a forint az alpesi deviza ellenében.

A piacon már régóta az egyik legfontosabb kockázati tényezőként említik Magyarországgal kapcsolatban a 2013 márciusában esedékes jegybankelnök-váltást. Úgy tûnik, hogy Matolcsy György szombati szavai csak tovább fokozták a bizonytalanságot. A tárcavezető az interjúban – többek között – beszélt az MNB-vel kötendő új stratégiai szövetségről, új eszközökről, amelyeket alkalmaznia kellene a jegybanknak a kormány támogatására, s hogy őt nem kérték fel jegybankelnöknek, s nem lesz szükség jövőre új deviza-állampapírok kibocsátására.

Az állampapírok piacán egyelőre nyugalom van, ám a BUX is esésben van a menekülő befektetők miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik