Gazdaság

Teljes kudarc a támogatott hitel

lakáskulcs (lakáskulcs)
lakáskulcs (lakáskulcs)

Az OTP szerint változtatásra szorul a rendszer.

A bankok az új típusú támogatott lakáshitelektől várták, hogy élénkülést hoznak a piacra. A kezdeti remények után kiderült: változtatások nélkül alig veszi fel valaki ezt a kölcsönt. A nehéz helyzetbe került adósokon sem segített a konstrukció, pedig a határidő a számukra az év végével lejár – írja az énpénzem.hu, illetve a Napi Gazdaság. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján alapos ráncfelvarrásra szorul a kamattámogatott lakáshitel-konstrukció. Az előírások egy része riasztó, sokaknak bonyolult és követhetetlen a támogatás rendszere.

Az OTP lakossági igazgatóságának vezetője elmondta: a kormány által bevezetett otthonteremtő kölcsönre eddig valamivel több mint ötszázan szerződtek náluk 2,5 milliárd forint értékben. A jegybanki adatok is azt mutatják, hogy hiába igényelhető már majdnem féltucat banknál az új hitel, folytatódott a lemorzsolódás. Az új igénylések még a korábbi szintet sem érik el. Az OTP-nél – hangsúlyozta Becsei András – az igényelt kölcsönök mindössze 5 százalékát kérték korszerűsítésre vagy adósmentésre, így legfeljebb néhány ily módon mentett adósról beszélhetünk. Éppen ezért a banknál úgy vélik, fontos lenne a határidő kitolása 2013 végéig.  Szerinte problémát jelent az is, hogy nehezen érthető a konstrukció.

Az énpénzem.hu véleménye szerint figyelembe véve az OTP Bank valamivel több mint 500 igénylőjét, a teljes piacon talán 1000 támogatott lakáshitelt igénylőről lehet beszélni.

Mint ismert, a kormányzati tervek idén mintegy 4000 szerződéssel számoltak – emlékeztet a Napi Gazdaság. Az OTP  megfontolandónak tartaná, ha nyugdíjasok is igényelhetnék a támogatott konstrukciót. A bank két, a szerződéskötések idején felmerülő problémát is orvosolna: eltörölné a használt lakás vásárlásakor az eladói nyilatkozatot,  illetve lehetővé tenné, hogy az adásvételi szerződés aláírása után a jelenlegi 30 helyett 60 napon belül lehessen beadni a hiteligényt.

Az OTP szerint a döntéshozóknak érdemes lenne megfontolniuk, hogy kiterjesszék a kamattámogatott programot. A bank javaslata szerint az új alapokra helyezett kamattámogatási rendszerben az első öt évben az egy számjegyű ügyleti kamatot lehetővé tevő fix kamatozást (vagy legalább fix mértékű kamattámogatást) tennék lehetővé és csak a második öt év során kerülne sor a kamattámogatás fokozatos leépítésére − mint ahogy most történik, ám a hitel első öt évében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik