Gazdaság

Felpöröghet a lakáshitelezés

hitelügyintézés (hitelügyintézés)
hitelügyintézés (hitelügyintézés)

Az állami kamattámogatás miatt a lakáshitel-felvétel vonzóbb lehet, viszont a vállalati hitelezés egyre nehézkesebb.

A Magyar Nemzeti Bank közzétette legújabb hitelezési felmérésének eredményeit. Ebből az derül ki, hogy a lakáshitelek kamata az állami kamattámogatás miatt csökkenhet. A jelenlegi 13 százalék körüli érték 9 százalék körülire olvadhat az elemzés szerint a támogatási időszak elején. Ez pedig élénkítheti a lakáshitelezést – állapítják meg.

Jelenleg három bank (az FHB, a K&H és az OTP) kínál otthonteremtési lakáshitelt. Náluk a gyerekszám, a lakás (és a hitel) típusa alapján az első évben 7-8 százalék körüli az otthonteremtési programban államilag támogatott hitel kamata, az ötödik évben pedig (eddig jár az állami kamattámogatás) 10 százalék körüli.

Megjegyezzük, aki új lakást vásárolna, annak érdemes lehet még a régi feltételekkel felvenni az államilag támogatott lakáshitelt, mert annál húsz évre jár az állami kamattámogatás, nem ötre, és kisebb a bankok által felszámítható kamatfelár is.

A bankok mindenesetre arra számítanak, hogy az állami kamattámogatás miatt nő a háztartási hitelek iránti kereslet. És mivel a maximális kamatfelár az új, államilag támogatott otthonteremtési lakáshitelnél magasabb lett, mint eredetileg tervezték, így már a hitelezők is érdekeltebbek az üzletben. Hamarosan újabb bankok csatlakozhatnak az új lakáshitelprogramhoz. Hogy kinek, mikor és hol éri meg államilag támogatott lakáshitelt felvenni, arról itt olvashat.

A vállalati szegmensben viszont nincsenek jó hírek. A hitelfeltételek az előző negyedévben tovább szigorodtak. Ennek oka az alacsony hitelezési hajlandóság, amelyre magyarázat a kedvezőtlen makrogazdasági környezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik