Gazdaság

Megszavazták: lottó és fogadás is lehet a „bűnbarlangokban”

Jöhet a totó, lottó, kenó és sportfogadás a trafikokba.

A dohányboltok a dohánytermékeken kívül sorsolásos játékokat – például lottót, kenót -, illetve sorsjegyeket is árulhatnak, valamint sportfogadásokat is lehet majd ott kötni, miután ma megszavazta a parlament Lázár János miniszterelnökségi államtitkár módosító javaslatát a trafiktörvénnyel kapcsolatban.

A trafiktörvény alapján állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme jövő év július 1-jétől, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A koncessziós pályázatokat az összes magyarországi településen kiírják; a kétezer lakosúnál kisebbeken legfeljebb egy, az annál népesebbeken legalább egy dohányboltot lehet majd üzemeltetni, kétezer lakosonként pedig további egy dohányboltra szerezhető koncesszió. A jogszabály nagyjából hétezer dohánybolt létrejöttével számol.

Kiskorúvédelem

A törvény eredetileg úgy rendelkezett, hogy a trafikokban dohánytermékeken kívül mást nem lehet majd árulni. Most ezen változtattak, Lázár János indoklása szerint ugyanis a szerencsejáték-forgalmazás törvényi előírásainak betartása – vagyis hogy 18 éven aluliak nem vehetnek részt szerencsejátékban – az adóhatóság ellenőrzése mellett a dohányboltokban is biztosított.

A törvénymódosítás a parlament gazdasági bizottságának indítványára a vámhatósági eljárásokról szóló rendelkezéseket is pontosítja. Eszerint a vámhatóság akkor adhatja meg a dohánytermék-kiskereskedelmi engedélyt, ha a jogosult bejelenti a dohánybolt helyét, alapterületét, nyitvatartási idejét és helyszínrajzát, valamint igazolja a jogosultság megszerzését.

Korábban az is szóba került, hogy a magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazását is lehetővé tennék a trafikokban, ám ez a jelek szerint nem került be a módosítások közé.

Még kevésbé jó biznisz?

Egy ettől független jogszabályban megjelent ma, hogy a dohánytermék-kiskereskedőknek 27500 forintos engedélyezési díjat kell a NAV-nak fizetniük. Kérdés, hogy ezt is fizetniük kell-e majd a trafikosoknak a havi 100-200 ezer forintos koncessziós díjon felüli.

A koncessziós pályázatokat a héten megjelenő pályázati kiírás alapján lehet majd beküldeni február 15-ig. A december 15-én megjelenő pályázati kiírás a személyi, jogi, tárgyi feltételek részletes elemeit tartalmazza majd, ám a koncessziós díjban egyéb, további sávos elem a most megismertekhez képest már nem lesz a a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szerint.

Vajon ilyen feltételekkel megéri majd trafikot nyitni?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik