Belföld

Megéri nemzeti trafikot nyitni?

cigaretta (trafiktörvény, cigaretta, cigi)
cigaretta (trafiktörvény, cigaretta, cigi)

Körülbelül 170 ezer forint havi haszonnal számolhat egy kétezer fős település dohányboltja a jövő nyári változások után – derül ki a Metropol számításaiból. Van, aki arra számít, idővel a cigi mellett alkoholt is lehet majd árulni. Mások a feketepiac erősödését jósolják.

Biztos piacot, kiszámítható, szerény jövedelmet hozhat majd egy csak cigarettát kínáló bolt, nagy vagyonokat aligha lehet majd felhalmozni vele – véli a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének titkára. Adorjánné Pordán Éva ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy bővítik majd a termékkört a nemzeti trafikokban alkohollal és szerencsejátékkal.

A Metropol kiszámolta, mire számíthat egy 2000 fős település trafikosa, ha 550 dohányzó ember él a környéken. 600 forintos cigivel kalkulálva 9 millió 700 ezer forint bevétel jöhet össze, amiből, ha levonjuk az áru nagykereskedelmi árát plusz az egyéb költségeket, mint például a bérleti díjat és a rezsit, 167 ezer forint marad.

Egy budapesti trafikos arról beszélt a lapnak, hogy azért nem akar nemzeti dohányboltot, mert a cigarettán alig több, mint 3 százalék a haszon, egyéb termékek talán több profitra tehet szert. Tudja, hogy dohányforgalma 4-szeresére is nőhetne, ha a mostaninál kevesebb helyen lehetne cigit kapni, de mint mondta: nem szeretne egy „főnököt” és az is visszatartja, hogy várhatóan jövőre nem fogják ingyen visszavenni a megmaradt dohányárut, 20 százalékot felszámolnak majd.

A Népszabadság a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének becslését idézi, mely szerint megugrik majd a cigarettacsempészet, 5-ről 15 százalékra nőhet a feketepiac aránya.

A nemzeti dohányboltok koncessziós pályázati felhívását tegnap tették közzé. Aszerint évi 100 és 240 ezer forintot kell majd fizetni egy trafik üzemeltetéséért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik