Belföld

Osztrák példa a dohánytermékek árusításában

24.hu
24.hu

2012. 03. 05. 14:42

A kiskorúak védelme érdekében államosítaná és újraosztaná a hazai dohányértékesítés kiskereskedelmi jogait a kormány.

2013-tól a jelenlegi 40 ezer üzlet helyett csupán 7 ezer, úgynevezett nemzeti dohányboltban lehetne cigarettát vásárolni – számol be a Hír TV.

A tendert minden településen kiírnák olyan megkötések mellett, hogy a kétezer főt számláló, vagy annál kisebb községben legfeljebb egy dohányboltot lehet működtetni. Az árusítás a törvénytervezet szerint csak különálló üzlethelyiségekben történhet, szigorúan csak 18. életévüket betöltött vásárlók részére. Ha az eladó úgy ítéli meg, hogy a vevő még nem nagykorú, kiszolgálás előtt elkérheti az életkorát igazoló okmányát.

A bevezetésre váró új rendszer nem ismeretlen, így működik több évtizede a szomszédos Ausztriában is. Az osztrákok hozzászoktak, hogy cigarettáért nem az élelmiszerboltba, hanem a trafikba mennek. “Ez a trafik jól működik, én mindig itt vásárolok cigarettát, sőt még néha dohányt a pipámba is. Nekem ezzel nincs bajom, csak ne emelkednének folyton az árak” – mondja egy gattendorfi férfi.

Liane Illedits, a Tabak Trafik üzletvezetője azt mondja, ezer lakosra jut egy ilyen trafik az országban. Az állami kézben lévő Austria Tabak monopolhelyzetben van, más üzletben nem árusítanak dohányterméket. A cigarettán kívül azonban vásárolható napi- és hetilap, valamint lottószelvény, és egyéb szerencsejáték-sorsjegy is. Ez növeli a forgalmat. A kiskorúakat itt sem szolgálják ki.

“Ha bejön egy gyerek, elkérem az igazolványát, és nem szolgálom ki, ha 18 év alatti. Még az automatából se tud vásárolni, mert az is kéri a bankkártyáját, és így megállapítható az illető kora” – nyilatkozta az üzletvezető.

Ha a magyar trafiktörvényt elfogadják, Kadocsa Ferenc, győri trafikos biztosan nem árulhat majd cigarettát, mivel ehhez különálló, zárt üzlethelyiségre lesz szükség. “A dohánytermékek a forgalom több mint felét teszik ki összegben, és ez nálunk nagy kiesést jelentene, emiatt a vállalkozás lehet, hogy tönkre is menne.” A helyi vállalkozó mégis támogatja a törvényjavaslatot, és akár a tenderen is részt venne, ha az üzletnyitás feltételei előnyösek a számára.

A vállalkozó szerint az sem mindegy, hogy amíg a mintául vett külföldi országokban, így Ausztria mellett Nagy-Britanniában és Olaszországban a cigarettaárak 12 százalékos árrést tartalmaznak, idehaza ez mindössze 3,9 százalék.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.