Belföld

Osztrák példa a dohánytermékek árusításában

A kiskorúak védelme érdekében államosítaná és újraosztaná a hazai dohányértékesítés kiskereskedelmi jogait a kormány.

2013-tól a jelenlegi 40 ezer üzlet helyett csupán 7 ezer, úgynevezett nemzeti dohányboltban lehetne cigarettát vásárolni – számol be a Hír TV.

A tendert minden településen kiírnák olyan megkötések mellett, hogy a kétezer főt számláló, vagy annál kisebb községben legfeljebb egy dohányboltot lehet működtetni. Az árusítás a törvénytervezet szerint csak különálló üzlethelyiségekben történhet, szigorúan csak 18. életévüket betöltött vásárlók részére. Ha az eladó úgy ítéli meg, hogy a vevő még nem nagykorú, kiszolgálás előtt elkérheti az életkorát igazoló okmányát.

A bevezetésre váró új rendszer nem ismeretlen, így működik több évtizede a szomszédos Ausztriában is. Az osztrákok hozzászoktak, hogy cigarettáért nem az élelmiszerboltba, hanem a trafikba mennek. “Ez a trafik jól működik, én mindig itt vásárolok cigarettát, sőt még néha dohányt a pipámba is. Nekem ezzel nincs bajom, csak ne emelkednének folyton az árak” – mondja egy gattendorfi férfi.

Liane Illedits, a Tabak Trafik üzletvezetője azt mondja, ezer lakosra jut egy ilyen trafik az országban. Az állami kézben lévő Austria Tabak monopolhelyzetben van, más üzletben nem árusítanak dohányterméket. A cigarettán kívül azonban vásárolható napi- és hetilap, valamint lottószelvény, és egyéb szerencsejáték-sorsjegy is. Ez növeli a forgalmat. A kiskorúakat itt sem szolgálják ki.

“Ha bejön egy gyerek, elkérem az igazolványát, és nem szolgálom ki, ha 18 év alatti. Még az automatából se tud vásárolni, mert az is kéri a bankkártyáját, és így megállapítható az illető kora” – nyilatkozta az üzletvezető.

Ha a magyar trafiktörvényt elfogadják, Kadocsa Ferenc, győri trafikos biztosan nem árulhat majd cigarettát, mivel ehhez különálló, zárt üzlethelyiségre lesz szükség. “A dohánytermékek a forgalom több mint felét teszik ki összegben, és ez nálunk nagy kiesést jelentene, emiatt a vállalkozás lehet, hogy tönkre is menne.” A helyi vállalkozó mégis támogatja a törvényjavaslatot, és akár a tenderen is részt venne, ha az üzletnyitás feltételei előnyösek a számára.

A vállalkozó szerint az sem mindegy, hogy amíg a mintául vett külföldi országokban, így Ausztria mellett Nagy-Britanniában és Olaszországban a cigarettaárak 12 százalékos árrést tartalmaznak, idehaza ez mindössze 3,9 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik