Gazdaság

Simort sorozzák a kamatvágásokkal

mnb - simor andrás (simor andrás, )
mnb - simor andrás (simor andrás, )

Nem lepett meg senkit, hogy ismét csökkentette az alapkamatot a jegybank, vélhetően az elnök ellenében.

A vártnak megfelelően negyed százalékkal 6 százalékra csökkentette az irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank mai ülésén. Ezzel lényegében az inflációval vált egyenértékűvé az alapkamat, olcsóbbá téve a hiteleket a korábbiaknál.

A forint nem esett össze a hírre, a kamatcsökkentés bejelentése előtt 280,00 forinton jegyezték az eurót, öt perccel a bejelentést követően pedig 279,95 forinton. Kora reggel és délelőtt az eurót még 280,91 forinton jegyezték, szemben a hétfő délután és este jellemző 281,80 forint körüli jegyzésekkel.

Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője szerint vélhetően a korábbi táncrendnek megfelelő 4:3 arányú döntés születhetett, a külső monetáris tanácstagok többségével. A Standard & Poor’s hitelminősítő pénteki leminősítése után nem ingott meg igazán a forint, és a kötvényhozamok, valamint a CDS-felár sem emelkedett, így várható volt, hogy a Monetáris Tanács korábbi logikának megfelelően folytatja a lazítást – összegzi. Úgy véli: a kockázati megítélés ugyan némileg romlott az októberihez képest, de továbbra is fennáll a feltörekvő piaci eszközöknek kedvező nemzetközi környezet.

A bejelentés utáni kommentárjában Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdásza úgy vélekedett: mivel a magyar gazdaság teljesítménye változatlanul gyenge, a forint pedig „viszonylag erős és stabil”, további kamatcsökkentések várhatók. Szerinte a folytatódó enyhítés mellett szól az is, hogy a monetáris tanácsi tagok többsége „nem tekinti prioritásnak” az inflációs aggályokat a célszintet jóval meghaladó éves inflációs ütemek ellenére sem, és a bőséges likviditással jellemzett globális finanszírozási környezetben a piaci kockázatok is enyhülni látszanak.

A fő kérdés most már inkább az, hogy ki váltja jövőre Simor Andrást az MNB élén, mert egy „nem konvencionális jelölt idegessé tehetné a piaci szereplőket, akik ortodox utódot akarnak látni” – vélekedett a Standard Bank londoni elemzője.

Eddig Matolcsy György, Varga Mihály és Rogán Antal neve merült fel. Utóbbi már elzárkózott.

Az elemzők már jó ideje arra számítanak, hogy 5 százalékig nyomják le az alapkamatot a tanácsnak a kormány által jelölt külső tagjai. Ez az a mérték ugyanis, amiről korábban az hangzott el a részükről, hogy még nem növeli az inflációt, de már élénkíti a gazdaságot a beruházási kedv növelésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik