Üzleti tippek

Tovább nyeshetnek az alapkamaton

Leminősítés ide vagy oda, a forint stabil szinteken várja a mai kamatdöntő ülést. Az XTB szakértője szerint minden adott egy újabb 25 bázispontos csökkentéshez.

A Standard and Poor’s hitelminősítő pénteken piaczárás után jelentette be, hogy a már amúgy is bóvli (befektetésre nem ajánlott) kategóriából, “BB plusz”-ról egy fokozattal “BB”-re rontotta a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását. A forint a bejelentésre 279-ről 282 környékére gyengült az euróval szemben. Azóta viszont visszaerősödött, és a ma már 280-ig araszolt vissza az árfolyam. A magyar csődkockázati felár továbbra is 300 bázispont körül van, így láthatóan a befektetőket nem rémítette meg az újabb leminősítés – mondta Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője.

Meglepetést okozott az S&P

Az elemző szerint a leminősítés azt sugallja, mintha a Standard and Poor’snak későn esett volna le, hogy idén nem lesz megállapodás a magyar kormány és a nemzetközi hitelezők között. Balogh Balázs úgy látja, hogy a lépés felfogható egyfajta figyelmeztetésnek, hogy Magyarország minél előbb állapodjon meg az EU-IMF párossal. Bár a Fitch is vizsgálja a magyar – szintén befektetésre nem ajánlott – besorolást, de az elemző szerint nem valószínű, hogy követi a S&P példáját: erre utal, hogy a pénteki leminősítés előtt a nagy londoni elemzőházak is értetlenül álltak.

A szakértő szerint a magyar államadósság szintje egyelőre nem fog változni, ha a kormány a mostani gazdaságpolitikát követi, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy márciusban új elnök kerül a jegybank élére, így akkor nagyobb figyelem irányulhat a devizatartalékokra. Előfordulhat, hogy a most csaknem 35 milliárd euróra rúgó tartalékot az államadósság csökkentésére használja fel a kormány, de az elemző szerint érdemesebb lenne a forint védelmében megtartani a teljes összeget.

Jöhet az újabb kamatvágás

A jegybank monetáris tanácsának mai kamatdöntő ülésén nagy esélye van egy újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésnek, mivel egyelőre a forint ereje és a kockázati mutatók sem indokolják a kamattartást. Idén ez lehet az utolsó vágás, mert a decemberi ülés idején már várhatóan magasabb kockázatot jelenthetnek az amerikai költségvetési szakadék problémái és az unió következő hétéves költségvetésével kapcsolatos viták – magyarázta Balogh Balázs. Ha ma vágásra szavaz a monetáris tanács, akkor az irányadó ráta 6 százalékra süllyed, amelyre utoljára tavaly januárban volt példa.

Az XTB piaci elemzője szerint a kamatdöntés előtt enyhén gyengülhet a hazai deviza, de várhatóan 285 fölé nem néz be az euróval szemben. A szakértő arra számít, hogy év végéig az elmúlt hetekben látott 10 forintos sávban mozoghat a forint, de a 287-es szintet várhatóan nem lépi át, kivéve, ha jelentősen romlik a nemzetközi hangulat. A legutóbbi vágást már korábban, október 29-én beárazta a forint, és a döntés napján (október 30-án) erősödött a kurzus, akkor 283 körül járt az euró árfolyama.

Frissítés: Beigazolódtak a várakozások. A monetáris tanács kedden 25 bázisponttal 6 százalékra csökkentette az alapkamatot.

Toporgás a bizonytalan optimizmusban

Balogh Balázs egyelőre nem számít arra, hogy váratlan fordulat lepné meg a befektetőket, bár az uniós büdzsé miatt bőven akadnak kérdőjelek, továbbá a körvonalazódó ciprusi mentőcsomag, az újabb görög adósságleírásról szóló tárgyalások és az amerikai költségvetési szakadék is bizonytalanságot okoznak. Ezzel együtt az év végi Mikulás-rali kellő lendületet adhat a piacoknak. Erre jó példa, hogy az euró tegnap enyhén erősödött a dollárral szemben, bár nagyon szűk sávban mozgott 1,2965 környékén. Az 1,30-as szinteknél elakadhat az emelkedés, és a héten a közös fizetőeszköz is visszakorrigálhat – vázolta az elemző.

Ezen a héten a makroadatok függvényében felerősödhet a kockázatkerülés. Szerdán közzéteszik az újabb Bézs könyvet az amerikai gazdaság növekedési kilátásairól. Ma a szintén amerikai fogyasztói bizalmi mutatót elemezhetik a szakértők, amelyből kiderül, hogy a Sandy hurrikán után novemberben mennyire tudott talpra állni ez a szektor. Csütörtökön pedig a harmadik negyedévre szóló felülvizsgált GDP-adat lát napvilágot a tengerentúlon. Idehaza holnap a munkanélküliség és a foglalkoztatottság lesz porondon, csütörtökön pedig 3, 5 és 10 éves államkötvény-aukciót tart az Államadósság Kezelő Központ, bár Balogh Balázs itt nem számít jelentős hozamemelkedésre.

Tőzsdei tipp: Apple-t a fa alá

Múlt pénteken az Apple komolyabb emelkedést könyvelhetett el, miután a rekordnak számító 702 dolláros szintről hetekkel ezelőtt szinte ok nélkül esett az árfolyam. Balogh Balázs szerint profitrealizálás lehet a háttérben. Most ismét emelkedést mutat a grafikon, ezt erősíti, hogy a legutóbbi gyorsjelentésben „mutatósak” voltak az értékesítési adatok. Az XTB elemzője szerint a mostani 583 dollár körüli szinteken is jó döntés lehet az „almavásárlás”, igaz, a legjobb beszállási pontnak a korábbi 525 dollár számított.

Kíváncsi az előzményekre? Balogh Balázs a Gazdasági Rádió reggeli műsorában beszélt a további részletekről még hétfőn a tőzsdenyitást követően. A riporter Nagy Károly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik