Gazdaság

Viszik ki a pénzüket az országból a bankok

bank(960x640)(1).jpg (bank)
bank(960x640)(1).jpg (bank)

Összességében 10 milliárd forint veszteséggel zárták a harmadik negyedévet is a magyarországi bankok és egy év alatt több ezer milliárd forintnyi külföldi tőkét szívtak vissza a tulajdonosaik.

Kettévált a magyar bankszektor – derül ki a Portfolio.hu bankszektorról írt elemzéséből. A harmadik negyedévet az OTP, a K&H és az UniCredit nyereséggel, míg a CIB és az MKB veszteséggel zárta. Összességében a részvénytársasági hitelintézetek 10 milliárd forint veszteséget könyveltek el, vagyis a bankadó nélkül 40 milliárd forint körüli pluszban zárt volna a szektor.

A Portfolio.hu szerint drámai mértékben felgyorsult a hitel/betét arány csökkenése a negyedév során. Ezt a folyamatot a forint erősödése is gyorsította, de 2300 milliárd forintnyi tőkét is vontak ki a bankok anyavállalatai. Annak dacára, hogy a bankszektor mérete több mint tizedével csökkent egy év alatt, forrásköltségei csaknem három éve nem voltak ilyen magasak, mint most.

Működésük ily módon bekövetkezett drágulására jellemzően hitelkamataik emelésével reagáltak a bankok, miközben a költségszintjüket lényegében szinten tartották – derül ki a lap összefoglalójából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik