Gazdaság

Megcsillant a fény az alagút végén

növekedés (gazdasági növekedés, )
növekedés (gazdasági növekedés, )

Idén recesszióba süllyedt a magyar gazdaság, de 2013 közepétől megindul a hazai össztermék (GDP) növekedése - olvasható a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keddi jelentésében.

A magyar GDP 2012-ben 1,6 százalékkal csökken, majd 2013-ra 0,1 százalékra mérséklődik a visszaesés, 2014-ben pedig már 1,2 százalék növekedés várható – véli az OECD.

Sok múlik az IMF-megállapodáson

A pillanatnyi helyzeten azért még van mit javítani. A szervezet elemzésében megemlíti, hogy a magas energia- és élelmiszerárak, valamint a közvetett adók miatt az infláció emelkedett és a várakozások is meghaladják a 6 százalékot, ami kétségessé teszi a jegybanki inflációs cél teljesíthetőségét. Folytatódott a pénzügyi kiigazítás, de a tervezett adócsökkentések hatását több mint ellentételezték más, a gazdasági aktivitást fékező intézkedések. Az OECD kulcsfontosságúnak tartja a nemzetközi szervezetekkel való mielőbbi megállapodásokat. Az ugyanis több szempontból jót tenne a növekedésnek – csökkentené az adósságfinanszírozási költségeket, javítaná a befektetői bizalmat és a belföldi hitelezést is támogatná.

Az OECD szerint az államháztartás GDP-arányos deficitje az idei 3 százalékról jövőre 2,7 százalékra csökken, és ezen a szinten marad 2014-ben is.

Hullámvasúton a világgazdaság

A tagállamok összességére vonatkozóan is óvatos kilábalást jósol a következő két évre a szervezet. Az OECD-tagállamok együttes bruttó hazai terméke jövőre 1,4 százalékkal, 2014-ben pedig 2,3 százalékkal nőhet. Hangsúlyozzák viszont, hogy egyenetlen változás várható, és egyes országokban jelentősebb gazdasági visszaesés lesz. A rosszabb kilátásokat a bizalom hanyatlásával magyarázzák, amely a hiányos és kevésbé hatékony gazdaságpolitika számlájára írható.

A szervezet számításai szerint az euróövezeti államok az idei 0,4 százalékos, és a 2013. évi 0,1 százalékos visszaesés után 2014-ben már 1,3 százalékkal nőhetnek. Az Egyesült Államok GDP-je idén 2,2 százalékkal, 2013-ban 2,0 százalékkal, 2014-ben pedig 2,8 százalékkal bővül. A kínai gazdaság idén 7,5 százalékkal, 2013-ban 8,5 százalékkal, míg 2014-ben 8,9 százalékkal nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik