Gazdaság

Házépítésre gondolni is alig mernek a fiatalok

lakásfestés (felújítás, )
lakásfestés (felújítás, )

Ötből négy fiatal felnőtt felújításra gyűjt lakástakarékkal, csupán kevesebb mint négy százalékuk építkezne az évek alatt így megtakarított összegből - derül ki az OTP Lakástakarék kutatásából.

A cég 25-40 éves ügyfeleinek körében készített felmérést. Eszerint a megkérdezettek 81 százaléka lakásfelújításra gyűjt. A második leggyakrabban említett felhasználási cél az ingatlanvásárlás, amit a válaszadók 15 százaléka tervez. Saját ház építésére csupán 4 százalékuk használná lakástakarékos megtakarítását.

Az adatokból az is kiderül, hogy a 25-40 éves korosztályba tartozók 56 százaléka havi kevesebb mint ötezer forint betétet fizet, 20 százalékuk 5 és 15 ezer forint közötti összeget gyűjt, havi 15 ezer forintnál többet közel 24 százalékuk tesz félre a lakástakarék-pénztári számlájára.

Azok, akik vásárlásra vagy építkezésre gyűjtenek, jellemzően a legmagasabb betéti kategóriában találhatók, ami érthető, hiszen, ez igényli a legtöbb pénzt. Meglepő viszont, hogy milyen gyorsan szeretnék ezt megvalósítani: a legtöbben 4 éves megtakarítás felhasználásával vásárolnának új vagy nagyobb ingatlant, illetve építenének vagy bővítenének sajátot. A felújításra gyűjtők többsége hosszabb távon tervez: 40 százalékuk nyolcéves megtakarítási időtartamra szerződött, 25-25 százalékuk négy, illetve öt évre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik