Gazdaság

Már a harmadik recessziós negyedévünk jön?

Recesszio(960x640)(2).jpg (Recesszió)
Recesszio(960x640)(2).jpg (Recesszió)

A legfrissebb adatok szerint szeptemberben is esett az export, így könnyen lehet, hogy recesszióban ragad Magyarország.

Szeptemberben 739 millió eurós többlettel zárt a külkereskedelem, míg a teljes idei (9 hónapot átfogó) összeg már az 5,7 milliárdot is eléri. Mindkét adat alig marad el a tavalyi rekordszinttől, bár a gazdaság lanyhaságát jelző többlet valamelyest csökkent. Emögött azonban sajnos nem az export erősödése áll, hanem az, hogy az exportnál kicsit kevésbé esett vissza az import.

A Portfolio.hu elemzése szerint az export és az import dinamikája folyamatosan – a 2011-es mélypont óta – csökken. „Euróban mérve a harmadik negyedév exportteljesítménye éppen csak meghaladja az egy évvel korábbit, és hasonlóképpen alig nagyobb, mint a második negyedévi (szezonálisan igazítva). Ez azt jelentheti, hogy az egy hét múlva megjelenő harmadik negyedéves GDP-adatban a gazdaság egyetlen érdemi motorja, az export nem fog sokat húzni” – véli a lap elemzője.

Mindez azt is azt jelenti, hogy kicsi az esélye annak, hogy Magyarország a harmadik negyedévben kikeveredik a hivatalos recesszióból. (Azt hívjuk recessziónak, ha két egymást követő negyedévben csökken az ország össztermelését becsülő GDP.) Hivatalosan augusztus óta van recesszióban a magyar gazdaság.
A harmadik negyedéves GDP-adatokat a jövő héten teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik