Gazdaság

IMF-hitelt szeretnének a nagyvállalkozók

imf(210x140)(1).jpg (imf hirdetés)
imf(210x140)(1).jpg (imf hirdetés)

A bizalom helyreállítása nélkül nem lesz növekedés – mondja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége.

A legnagyobb probléma a magyar gazdaságban a bizalom hiánya – írta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének gazdasági helyzetértékelésében Futó Péter, a szövetség elnöke. A szervezet szerint a bizalmi válság miatt az európai recesszió-stagnálás szintjénél is rosszabb eredményeket mutat fel Magyarország.

A bizalom és a kiszámíthatóság helyreállítása éppen ezért minden szinten – a vállalatok, a bankok, a kormány, a tőkepiacok és a hazai és nemzetközi befektetők szintjén – elengedhetetlen – teszi hozzá. Ebben a szövetség szerint döntő szerepe lehet egy Magyarország számára előnyös IMF-megállapodásnak. „Megkötését létfontosságúnak tartjuk, hiszen egyrészt olcsóbbá tenné az államadósságunk finanszírozását, másrészt segíthet kikerülnünk a túlzottdeficit-eljárásból is. (Erről két nap múlva dönt az unió.)

A nagyvállalkozók elégedetlenek azzal is, ahogyan az európai uniós forrásokat felhasználja az ország. Lakatos Péter MGYOSZ-alelnök szerint elsősorban olyan projekteket lenne érdemes támogatni, melyek nemcsak megvalósulásuk alatt, hanem hosszú távon is GDP-növelő hatásúak, munkahelyeket teremtenek, továbbá a támogatás nélkül nem valósulnának meg. Az értékteremtést – és ezáltal a nemzeti szintű megtérülést – vertikális integrációban kellene értékelni szerinte (nem a közvetlenül megteremtett munkahelyek száma alapján). Olyan projekteket támogassunk ahol egy hosszabb folyamatban, általában többszintű beszállítói láncon keresztül készülnek el a termékek – javasolja.

Méltatta ugyanakkor az MGYOSZ az új, rugalmasabb Munka törvénykönyvét, illetve a munkahelyvédelmi akciótervet (bár ennek finanszírozhatóságát kockázatosnak látják).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik