Gazdaság

Ismét beszólt a kormánynak a jegybank

mnb(960x640)(2).jpg (magyar nemzeti bank)
mnb(960x640)(2).jpg (magyar nemzeti bank)

Nem mehet a végtelenségig a bankok sarcolása, mert nem fog tudni nőni a gazdaság – véli a jegybank friss elemzésében. Növekvő banki szigor és elszálló díjak várhatók.

A pénzügyi rendszer jövedelmezőségi kilátásai a romló portfolióminőség és magas adóterhelés miatt kedvezőtlenek, így a szektor nem támogatja hitelezéssel a gazdaság növekedését – írja legfrissebb pénzügyi stabilitási jelentésében a Magyar Nemzeti Bank.

A jegybank alaposan kritizálja a kormány stratégiáját a bankok terhelésére: „A hazai bankrendszer jövedelemtermelő-képességének helyreállítása nagyban segítené, hogy a hitelezés és a gazdasági növekedés egymást erősítő folyamattá váljon” – írja. Azt is megállapítja: ehhez a bankrendszer és az állam közötti szorosabb együttműködésre lenne szükség.

Bár a bankok hitelezési képességét mérő mutatók nem jeleznek problémát, az alacsony hitelezési hajlandóság miatt mégis visszaesik a vállalati hitelállomány, ami tovább mélyíti a recessziót – írja a bankok bankja.

Ezért vannak bajban a bankok

A hitelezési hajlandóság javulását több tényező akadályozza. A bankrendszer számára jelentős problémát jelent az eurozóna adósságválságának elhúzódása és a hazai gazdasági kilátások romlása.

Ezen túl a bankrendszer az újonnan képződő nemteljesítő hitelek miatt növekvő hitelezési veszteséget kénytelen elszámolni.

Végül, de nem utolsósorban a bankadó és a tranzakciós illeték is jelentős terheket jelent a szektor számára, ami ugyancsak rontja a jövedelemkilátásokat. (Még akkor is, ha – mint másik anyagunkban írjuk – a tranzakciós illetéket a bankok jellemzően továbbterhelik az ügyfelekre.)

Egyre drágábbak lesznek

Ebben a jegybank elemzői nem várnak fordulatot a következő két évben, ami a hitelállomány további tartós csökkenését jelenti. A hazai bankrendszer főként a kamatmarzs, és kisebb mértékben a díjak emelésével részben képes ellensúlyozni a növekvő veszteségeket. A növekvő kamatmarzs viszont magasabb adósságterhet jelent a most még teljesítő ügyfeleknek, ami visszahatva a portfólióminőségére rontja azt, valamint kisebb fogyasztást és gazdasági növekedést eredményez.

IMF-hitelt szeretne a jegybank

A jogszabályalkotók, a felügyeleti hatóságok és a pénzügyi szektor szereplőinek bevonásával szükséges lenne áttekinteni a hatékony portfoliókezelést akadályozó jogszabályi és technikai tényezőket, különös tekintettel a felszámolási szabályokra – írja a bank. A bankoknak törekedniük kell a nemteljesítő hitelek mérlegből való minél gyorsabb kitisztítására, az adósok problémájának hatékony kezelésére és a szigorú hitelkínálati korlátok lebontására a vállalati szegmensben.

Az állam a bankrendszer adóterheinek csökkentésével és a szabályozói környezet kiszámíthatóságának javításával támogathatja a hitelezés fellendülését. Egy, az EU/IMF megállapodáshoz kapcsolódó anyabanki kötelezettségvállalás a forráskivonás lassítása iránt ugyancsak kedvezően hatna a hazai hitelezési folyamatokra – véli a jegybank.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik