Gazdaság

Ismét csökkent az alapkamat

simor andrás (simor andrás, )
simor andrás (simor andrás, )

Már csak egy lépésre vagyunk a 6 százaléktól.

Ma is negyed százalékkal csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, így az irányadó ráta holnaptól 6,25 százalékra mérséklődik.

Az alapkamat jelentős hatással van a bankok egymás közti ügyleteire szabott kamatokra, a vállalati és a lakossági hitelek és betétek kamataira is, s számos módon közvetve is hat a gazdaságra. A hitelek alapvetően olcsóbbá válhatnak, hacsak nem ront a forint kilátásain a döntés.

Ez már a sokadik kamatvágás az elmúlt hónapokban, és piaci elemzők szerint valószínűleg ugyanolyan háttér mellett következett be, mint a korábbiak, vagyis a négy külső monetáris tanácstag keresztülvitte kamatvágási akaratát a három belső tag véleménye ellenére, noha az évek óta példátlanul magas infláció, illetve az EU/IMF-tárgyalások körüli bizonytalanság is óvatosságra inthette (volna) őket.

A döntést a londoni elemzők már tegnap borítékolták. Úgy vélik, 5-5,5 százalékig fogja lenyomni a kamatot a gazdaság élénkítésének reményében a jegybank, elsősorban a kormány által delegált külső tagok szavazataival. Miközben a jegybankelnök, Simor András eddig a szinten tartás mellett emelt szót.

A bank ma három órakor tart sajtótájékoztatót a döntés hátteréről. Kuti Ákos, az Equilor elemzője szerint ezen akár a kamatcsökkentési ciklus szüneteltetésére is tehet utalást a jegybank. Várakozásaik szerint a forint ismét begyengül majd a döntés hatására, s teszteli majd a 286-288-as sávot az euróval szemben, azonban tartós forintgyengülésre továbbra sem számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik