Üzleti tippek

Megint lecsaphat a jegybank – a forint már szenved tőle

A-nemzeti-bank-lepett-de-tovabbi-kamatemeles-lehet(2)(1)(960x640)(1).jpg (nemzeti bank, kamatmelés, leminősítés)
A-nemzeti-bank-lepett-de-tovabbi-kamatemeles-lehet(2)(1)(960x640)(1).jpg (nemzeti bank, kamatmelés, leminősítés)

Gyengüléssel kezdte a hetet a forint, hétfőn egy óra körül csaknem 285-ös szinten jegyezték az eurót. Az XTB szakértője kedden további alapkamat-csökkentésre számít, szerinte ennek az előjele látható a devizapiacon. Az olaj árát eközben az amerikai partoknál pusztító Sandy hurrikán emelheti.

A londoni elemzői konszenzus is azt támasztja alá, hogy kedden újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésről dönthet a jegybank monetáris tanácsa. Az XTB brókercég piaci elemzője is erre számít főként azért, mert ismét a négy külsős tanácstag kezében lehet a döntés, és mert az általános várakozás szerint év végére 6 százalék lesz a most 6,50 százalékos alapráta.

Balogh Balázs szerint a forint piacán is beárazták a kamatcsökkentést a befektetők, ennek köszönhető, hogy gyengül a hazai deviza. Hétfő reggel az euróval szembeni jegyzés 282-283 között volt, egy óra körül pedig már 285 forinton jegyezték a közös valutát. Nem segíti a forint pozícióját az sem, hogy az IMF-hiteltárgyalásokkal kapcsolatban legközelebb november 7-e után lehet tisztán látni, akkor közli az Európai Bizottság, hogy elfogadhatónak tartja-e a jövő évi költségvetési kiigazításokat. Ekkor tehát még mindig nem várható érdemi új hír a megállapodásról. Az elemző úgy véli: nem valószínű, hogy az Európai Bizottságnak komoly problémája lesz a kiigazításokkal, és arra számít, hogy ezt követően megnyugodnak a kedélyek, jövőre pedig jöhetnek a megállapodáshoz vezető újabb érdemi lépések.

Frissítés: Az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 6,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács kedden.

Meddig folytatódhat a lejtmenet a forint piacán?
A héten a forint legfeljebb 285-286-ig gyengülhet az euróval szemben, a legrosszabb esetben 287,50-ig kúszhatnak fel a jegyzések. A múlt héten az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos hírek nem befolyásolták érdemben az ország megítélését, a CDS-felárak is jó helyen mozognak, a diszkontkincstárjegyek és az állampapírok árazásán sem érződik ez – összegezte Balog Balázs.

Az euró is tovább gyengül

A múlt héten az általános nemzetközi hangulatromlás az euró-dollár grafikonján is jól látszott, a középárfolyam pénteken enyhén ugyan emelkedett a vártnál jobb amerikai GDP-adatra, de hétfő délelőtt ismét az 1,29-es gyengébb szint környékén mozgott. A szakértő a hét további részére a folytatódó nemzetközi hangulatromlás miatt további eurógyengülésre számít.

Sandy drágíthatja az olajat

Erős szinteken van a kőolaj jegyzése, és nem kizárt, hogy a Sandy névre keresztelt hurrikán miatt tovább drágul a Brent. Balogh Balázs arra számít, hogy akár 115 dollárig is emelkedhet a mostani 109 dollár körüli árfolyam. A délelőtti órákban három vállalat is bejelentette, hogy csökkenti vagy teljesen le is állítja a New Jersey-ben lévő finomítók termelését, miután az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ tájékoztatása szerint a szupervihar kedden érheti el a szárazföldet. Az elemző szerint a legkritikusabb esetben a héten maximum 118 dollárig emelkedhet a Brent árfolyama.

Az XTB szakértőjével még a hétfői tőzsdenyitás után beszélgetett Nagy Károly a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában. Hallgassa meg a beszélgetést!

Az interjú hossza: 11 és fél perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik