Gazdaság

Ismét lenyomhatnak Simor torkán egy kamatcsökkentést

simor-andrás (ingyenes)
simor-andrás (ingyenes)

A magyar jegybank meg sem áll, amíg el nem éri az alapkamat az 5-5,5 százalékot - vélik a londoni elemzők.

Egyöntetűen újabb negyed-százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülésére a nagy londoni befektetési és elemzőcégek felzárkózó piacokra szakosodott elemzői.

A ZSEBÜNKRE MEGY

A kamatcsökkentés több módon érinti a zsebünket: olcsóbbá válhatnak a hitelek, másrészt viszont a forint árfolyamára is hatással van (ami drágíthatja a devizahiteleinket). Egyszóval kétélű fegyver. Általánosságban azt szokták mondani a közgazdászok, hogy a kamatcsökkentés élénkíti a gazdaságot, de persze nem minden esetben. A magas kamatok pedig az infláció leszorítását segíthetik.

 

Adnának pénzt nekünk

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai kiemelték előrejelzésükben, hogy a szeptemberben végrehajtott előző kamatcsökkentés óta a magyar állampapírok megítélése javult. Így szerintük Magyarország tudná az államadósság törlesztését a piacról finanszírozni.

A piaci kondíciók e javulása arra vall, hogy a forint vagy a finanszírozás szempontjából nem jelentene indokolatlan kockázatvállalást az újabb MNB-kamatcsökkentés, azzal együtt sem, hogy az IMF/EU-megállapodás megkötése egyre távolabbi kilátás, és feszültebbé váltak a kapcsolatok az Európai Bizottsággal is abban a kérdésben, hogy miként teljesíthető a jövő évi államháztartási cél – tették hozzá.

Prognózisuk szerint az MNB a következő tizenkét hónapban 5,5 százalékra csökkenti alapkamatát a jelenlegi 6,5 százalékról.

Szemet húnynak a sokk felett

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport felzárkózó piacokra szakosodott londoni elemzői szerint az elmúlt egy hónapban teljesültek a monetáris testület által a szeptemberi ülés közleményében a további enyhítéshez megszabott piaci feltételek. A teljes termékkosárra számolt éves inflációs ütem ugyan több mint a kétszerese a 3 százalékos célszintnek, ami önmagában nem támasztaná alá a kamatcsökkentéseket, ám a szeptemberben mért 6,6 százalékos éves ütem még így is alacsonyabb volt az MNB-stáb előrejelzésénél, emellett jórészt beszerzési oldali költségsokkok eredménye volt, és az ilyen jellegű inflációs sokkok felett az MNB “hajlamos szemet hunyni” – fejtegették a JP Morgan londoni elemzői.

Nem az elnök emberei

A Capital Economics – az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház – felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a gyenge gazdasági teljesítményt emelték ki az általuk várt újabb MNB-kamatcsökkentés fő indokaként. A cég elemzői közölték: a ház által a magyar gazdasági ciklussal együttmozgó jelzőszámok alapján elvégzett számítás 1,3 százalék körüli éves magyarországi GDP-visszaesést valószínűsít az idei harmadik negyedévre.

Az eddigi MNB-kamatcsökkentések ugyanakkor megosztottságot is tükröznek a monetáris tanácson belül, mivel az enyhítéseket a négy külsős tag szavazta meg, Simor András MNB-elnök és helyettesei azonban nem. A Capital Economics londoni elemzői közölték, hogy “e voksolási minta” folytatódását várják erre a hónapra is, és így újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek keddre.

Van, aki tart az inflációtól

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a magyarországi infláció elérhet egy olyan ütemet, amely még a monetáris tanács enyhítésre hajló tagjait is annak átgondolására késztetné, hogy ésszerű-e a kamatcsökkentések folytatása. Mindazonáltal e monetáris tanácsi tagok még szeptemberben is inkább a gazdasági növekedésre koncentráltak, amikor meghozták döntésüket az akkori kamatcsökkentésről. Még úgy is, hogy a múlt hónapban kiadott új alapeseti inflációs előrejelzés egyértelműen nem volt összeegyeztethető a monetáris enyhítéssel.

Mivel időközben a kockázati környezet is kedvező maradt, a monetáris tanács szűk többsége várhatóan újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést szavaz meg kedden – jósolták a Morgan Stanley elemzői, akik szerint az MNB-alapkamat jövő nyárra 5,00 százalékig csökkenhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik