Gazdaság

Bevásárlókosár: jó minőségű pirospaprikából most érdemes bespájzolni

Az idén, és jövőre is jelentősen drágulhat a pirospaprika. Aki a magyart szereti, annak érdemes lehet mostanában körülnézni. A Hétvégi Bevásárlókosárból pedig mostantól azt is megtudhatja, melyik vidéki piacon lehet a legjobb árakon bevásárolni.

Múlt héten megkezdett új sorozatunkban megnézzük, mi mennyibe kerül éppen a budapesti és vidéki piacokon. S azt is jelezzük, milyen termékek lehetnek drágábbak vagy olcsóbbak pár hónapon belül. De nézzük, milyen árak várnak ránk a négynapos ünnep előtt. Előtérben a vidéki piacok!

Melyik piac a legolcsóbb?

Amíg még nem láttuk a beérkező árakat, úgy gondoltuk, hogy a szegedi zöldség-gyümölcs árak lesznek a legkedvezőbbek, hiszen a környéken kiváló a talaj és sokan foglalkoznak növénytermesztéssel. Tévedtünk: Kecskeméten egy-két kivétellel minden olcsóbban kapható, mint Szegeden.

Ami még meglepett minket, hogy a győri piac nem sokkal drágább, mint a kecskeméti. Pedig azt gondoltuk, a nyugati országrészben magasabbak lesznek az árak, mint a keletiben. S feltételeztük, hogy Ausztria közelsége is meglódíthatja az árakat Győrben, de nem így van.

Arra számítottunk még, hogy mivel a GfK legfrissebb kutatása szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkisebb a vásárlóerő az országban (vagyis itt a legkevesebb az egy főre jutó elkölthető jövedelem), itt pakolhatjuk meg majd a legolcsóbban a bevásárlókosarunkat. Bár a tól-ig áraknál a kisebb értékeknél több kategóriában nyerő Nyíregyháza, de átlagban nem tér el jelentősen az ottani árszínvonal a többi piacétól.

A sárgarépa Szegeden (vagy Nyíregyházán), a burgonya Kecskeméten, a vöröshagyma és a kígyóuborka az üzletláncokban, a paradicsom Kecskeméten, a paprika Győrben (vagy Székesfehérváron illetve Nyíregyházán), az alma a Lehel téri piacon (vagy Nyíregyházán), a szilva a Fény utcai piacon (vagy Székesfehérváron) kapható most a legolcsóbban.

Táblázatunkból az is kiderül, hol mi olcsóbb vagy drágább, mint az elmúlt héten. A múlt heti árakat zárójelben találja. Íme:


Kattintson a képre a nagyobb méretért!Forrás: Hír24, AKI, CSAPI

Most vegye!

Nem volt túl jó az idén a magyarországi fűszerpaprika-termés az aszály miatt: Németh József, az Országos Fűszerpaprika Terméktanács elnöke úgy saccolja, hogy az öntözés nélküli területeken a szokásos hozam alig felét, és az öntözött területeken is csak a tavalyi termés 70-80 százalékát sikerült betakarítani. Ráadásul már évek óta nyomás alatt van a paprika ára, mert a termelők egyre kisebb profitot tudnak csak termelni. Ez azt jelenti, hogy idén és jövőre jelentősen drágulhat a hazai pirospaprika.

Érdemes lehet így még az idén bevásárolni, mivel a fénytől védve a paprika fél-egy évig megőrzi a minőségét (tárolásra érdemes a nagyobb színanyag-tartalmú szegedit venni, a kalocsai kevesebb színanyaga gyorsabban eltűnik a bomlás során). A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tavaly áprilisi fűszerpaprika-termék összehasonlító vizsgálata innen letölthető.

Jövőre amúgy is változna a boltok kínálata. Idén ugyanis a kalocsai paprika is eredetvédetté vált a szegedi után, így az ezeket a feliratokat viselő tasakokba már valóban csak ilyen fűszert lehet tenni. Így a paprikakereskedők már nem fogják tudni azt a trükköt alkalmazni, hogy olcsóbb kínai és dél-amerikai importtal higítják a drágább magyar őrleményt, ám ez csak a csomagolás apróbetűjéből derül ki. Ez azt jelenti, hogy az igazi szegedi vagy kalocsai mindenképp drágulni fog – vagy kevésbé lehet majd kapni.

Ha valakit nem zavar, hogy a minőségükben nem feltétlenül rosszabb kínai vagy perui paprikával főz, akkor ezek olcsóbb alternatívát jelenthetnek továbbra is, ez esetben felesleges betárazni, mert ezekből feltehetően folyamatosan lesz a piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik