Gazdaság

Itt laknak a leggazdagabbak

Montenegró és Románia még mögöttünk van, de harminc ország megelőzött minket gazdagságban Európában. A magyar települések közül Telki, Csopak és Üröm a leggazdagabb, Tiszabő pedig a legszegényebb.

A korábbi listavezető Budaörs már csak a tízedik a leggazdagabb magyar települések listáján, de így is 30 százalékkal az országos átlag feletti az eredménye – derül ki a GfK kutatásából. A listavezető Telki vásárlóereje 43 százalékkal magasabb, mint az országos átlag. A top ötben még szereplő Csopak, Üröm, Paks és Tiszaújváros is harminc százalék felett vert rá az átlagra.

Az ország legszegényebb települése Tiszabő, ahol a vásárlóerő az országos átlagnak csak 38 százaléka.

Budapest tíz évvel ezelőtti szinten

A fővárosi vásárlóerő harminc százalékkal magasabb, mint az országos átlag. Viszont nem is olyan régen (2003 és 2009 között) még 135 százalék felett teljesített Budapest. A mostani érték azt jelenti, hogy a 2002-es szintre süllyedt vissza, és ezzel az ötödik helyezett lett.


Üröm, Templom térFotó: MTI / Simó Endre

Országos átlag felett (Budapesttel együtt) hat megye teljesített egyébként a gazdagsági versenyben. A rangsorban a fővárost követő Komárom-Esztergom megye immár második éve a 110-es érték felett teljesít és Fejér megye is megtartotta harmadik helyezését. Ami talán meglepő, Győr-Moson-Sopron megyében tovább csökkent a vásárlóerő. 2008-ig a második helyet tudták megszerezni (a főváros mögött), míg 2009 és 2011 között a negyediket, idén azonban már Vas megye is megelőzte őket.

Szabolcsban a legszegényebbek az emberek, az országos átlagban elméletileg elkölthető jövedelem háromnegyede jut csak náluk egy főre.

Egyre jobban lemaradunk a regiótól

Európában Moldova a legszegényebb és Lichteinstein a leggazdagabb ország, a második helyezett pedig Norvégia. Míg a tavalyi évben Magyarország a balti államok szintjén állt, idén már Horvátország is megelőzi. Meg Törökország és Lengyelország is. Idén 31. helyezést értünk el, tavaly még huszonkilencedikek voltunk.

Jelenleg pontosan úgy aránylik Magyarország vásárlóereje az európai átlaghoz (38 százalék), mint a legszegényebb magyar település, Tiszabő vásárlóereje a magyar átlaghoz.

Az európai éves vásárlóerő átlaga egyébként 12,8 ezer euró fejenként. S a magyar vásárlóerő kevesebb, mint a listavezető eredményének tizede. Csehországban több mint másfélszer, Ausztriában átlagban több mint négyszer annyit költhetnek az emberek, mint nálunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik