Gazdaság

Magyarország még nem érte el a mélypontot

Recesszio(960x640)(1).jpg (Recesszió)
Recesszio(960x640)(1).jpg (Recesszió)

A K&H Alapkezelő szerint az év hátralévő részében mélyülhet a recesszió Magyarországon, miután az alacsony belső fogyasztás mellett a külpiacok is egyre gyengébben teljesítenek.

A későbbi növekedéshez szükséges beruházások is hiányoznak, emiatt középtávon is alacsony lehet a magyar gazdaság növekedése – áll a K&H Alapkezelő elemzésében.

Az alapkezelő befektetési igazgatója, Horváth István kifejtette: Magyarországon a tőkepiaci hangulat pozitív, de a hozamcsökkenésnek nincs alapja, mivel a hazai gazdaságpolitika nem ért el előrelépést sem a jövő évi költségvetés összeállításában, sem a külső hivatalos hitelezőkkel folyó tárgyalásokon.

A gazdasági növekedés pályáján ugyan nincs áttörés, a jegybanki politikában viszont jelentős változás történt – fogalmaz az igazgató. Úgy tűnik, a Magyar Nemzeti Bank is újfajta jegybanki politikát folytat, hiszen az emelkedő inflációs előrejelzések ellenére is kamatot csökkentett – hívja fel a figyelmet az alapkezelő, megjegyezve, hogy ez a stratégia kockázatos.

Optimista környezetben ezt elfogadják a pénzpiacok, ugyanakkor az alacsony alapkamat még kiszolgáltatottabbá teszi az országot a befektetői hangulatváltozásoknak, ami romló hangulat esetén jelentős forintgyengülést, illetve hozamemelkedést okozhat.

Az alapkezelő egyelőre úgy látja, hogy a jelenlegi kedvező környezet stabilizálja a forintot, ami a nemzetközi viszonylatban magas kamatokkal párosulva vonzóvá teszi a rövid futamidejű forinteszközöket.

A jelenlegi kilátásokat tekintve az alapkezelő optimista a részvénypiacokat illetően, míg az alacsony hozamszintek miatt a kötvényeszközök csökkentését javasolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik