Üzleti tippek

Recesszióba süllyedünk? Vihar előtti csend a forintpiacon

Az olimpia után az országok a gazdasági teljesítményüket mérhetik össze. A görögök hétfőn pozitív meglepetést okoztak, a magyar GDP-adat kedden jön ki, illetve több euróövezeti ország is „jelent" majd.

Akár a szabadságon lévő kollégáknál is tovább aludhattak hétfőn a devizapiaci kereskedők, ugyanis 11 órakor jött ki az első fontos adat. Eszerint a görög GDP a vártnál kisebb mértékben – éves szinten 6,2 százalékkal – esett vissza. Az első negyedévben a gazdaság zsugorodása 6,5 százalékos volt.

„A pozitív meglepetésnek köszönhetően az euró-dollár keresztárfolyamában kisebb „felszúrásnak” lehettünk szemtanúi, és az euró 1,23 fölé erősödött. A forint viszont alulteljesített, és nem tudta az éves csúcsnak számító 275-ös szintet megtartani. Az euróval szembeni jegyzések a délutáni órákban majdnem megcsípték a 280-as szintet is. A hét eleje szinte eseménytelennek számít, így a forintgyengülés arra utal, hogy már a keddi KSH-adatra készülnek a kereskedők, és zárják a pozícióikat” – összegezte Soós Róbert, az XTB Magyarország vezető elemzője.

A japánok hétfőn hajnalban közölték a legfrissebb GDP-adatot, amely mérsékelt pesszimizmust hozott a devizapiaci kereskedésben, ez nyomokban tetten érhető a forint piacán is.

Magyar mínuszok

A Bloomberg elemzői között nagy az egyetértés abban, hogy a magyar gazdaság technikai értelemben recesszióba süllyedhet. Ez akkor áll fenn, ha két egymást követő negyedévben is visszaesést mutat a GDP az előző negyedévhez képest. A KSH kedden az előzetes második negyedéves adatokat teszi közzé. Soós Róbert is egyetért a Bloomberg előrejelzésével. Szerinte a technikai recesszió kétségtelenül kedvezőtlen lehet a forintra nézve, de nagyobb kilengést csak akkor hozhat, ha a vártnál is nagyobb lesz a mínusz.

Frissítés: A KSH gyorsbecslése alapján a GDP a második negyedévben 1,2 százalékkal csökkent éves szinten, az előző negyedévhez képest 0,2 százalékos a zsugorodás. Bejött tehát az elemzők várakozása, és recesszióba süllyedt a magyar gazdaság.

További GDP-adatokat közöl kedden az euróövezet, valamint a németek, a franciák és a spanyolok is. „Ha már a jegybankok felől nem várható monetáris támasz, akkor a piac legalább makroadatok szintjén várja a kedvező fejleményeket. Ha ez mégis elmarad, akkor újra eladói nyomás alá kerülhetnek a kockázatosabb eszközök, így a forint is” – körvonalazta az XTB vezető elemzője.

Kíváncsi a részletekre? Nézze meg a rövid összefoglalót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik