Üzleti tippek

Gyászos kilátások: beleragadunk a recesszióba

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2012. 08. 14. 16:49

Igazi lendületet az export adhatna, de az euróövezetet nézve ott is vannak erőnléti gondok. Idén az égiek sem kedveztek Magyarországnak, így a mezőgazdaság sem húzza felfelé a GDP-t. Marad a visszaesés.

Korábban a témában:

Bejött a papírforma. Az elemzői várakozásokat igazolva technikai recesszióba fordult a magyar gazdaság. A KSH gyorsbecslése alapján a GDP a második negyedévben 1,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, az első negyedhez képest pedig 0,2 százalékos a zsugorodás.

Soós Róbert, az XTB Magyarország vezető elemzője szerint nagyítóval sem igazán lehet olyan ágazatot találni, ahonnan jöhetne a felhajtóerő. Bár a legnagyobb exportpartnerünknél, Németországban még bővült a GDP, de ott is erőtlen a növekedés, és a német forrásokat egyébként is jelentősen lekötik a periférián lévő országok – így például Görögország – támogatása.

Az Európai Központi Bank tavaly év végén két likviditási tenderen keresztül ezermilliárd euróval árasztotta el az európai bankszektort, de az látszik, hogy a pénzintézetek nem tudták ezt a hatalmas forrást a reálgazdaság felé hatékonyan továbbítani. Így Mario Draghi EKB-elnöknek és a piacoknak is további türelemre lesz szüksége, hiszen a kézzelfogható élénkülés egyelőre várat magára – összegezte az elemző.

Ha a határokon belülre tekintünk, akkor sem jobb a helyzet. A továbbra is harmatgyenge belső fogyasztásnál nem várható elmozdulás. Bár erősödött a forint, de azok, akik a devizahitelek miatt megégették magukat, várhatóan nem költenek majd többet, és tartós fogyasztási cikkeket sem vesznek majd.

Soós Róbert úgy véli, hogy hiába a Mercedes és az Audi, az autóipar és együttesen az ipar sem képes jelenleg arra, hogy GDP-bővülést hozzon. Az ipari termelés felfutásához egyebek közt a hitelezés beindulására lenne szükség. Szintén kedvezőtlen hír, hogy Magyarország legnagyobb vállalata, a Mol csak 0,7 milliárd forint nettó eredményt ér el a második negyedévben, az első negyedévi 73,7 milliárd forinttal, illetve az egy évvel korábbi 54 milliárd forinttal szemben.

Az XTB vezető elemzője arra számít, hogy a következő negyedévekben is marad a visszaesés, és 2012-re a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is körülbelül 0,8 százalékos lehet a zsugorodás.

Európai adatdömping

Az Európai Unió 27 tagállama és az eurózóna is visszaesést könyvelhetett el a második negyedévében. Az előző év azonos időszakához képest az EU-ban 0,2 százalékos visszaesést mértek, az eurózónában pedig 0,4 százalékos volt a csökkenés.

Az euróövezet teljesítményét felfelé húzta, hogy a német gazdaság a vártnál erősebben nőtt. A zóna legnagyobb gazdasága 0,3 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest. 1 százalék alatti növekedést mutatott még Szlovákia, Románia, Hollandia és Ausztria, a francia GDP stagnált, a többi tagországé (Görögországot leszámítva) 0,2 százalék és 1,2 százalék közti mértékben csökkent. A legkényesebb pénzügyi helyzetben lévő országok közül Portugáliában 1,2 százalékkal, Cipruson 0,8 százalékkal, Olaszországban 0,7 százalékkal és Spanyolországban 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. A görögöknél az elsőről a második negyedévre 6,5 százalékkal esett vissza a GDP.

 

A további részletekért nézze meg a rövid összefoglalót!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.