Gazdaság

Elszálló luxusnyugdíjak

nyugdijas(960x640)(1).jpg (nyugdíjas, idős nő, )
nyugdijas(960x640)(1).jpg (nyugdíjas, idős nő, )

A Napi Gazdaság szerint felemás intézkedéseket tervez a kormány: eltörölné a nyugdíjjárulék felső plafonját, amit az egészségbiztosításban bevezetne.

A gazdasági lap internetes kiadása arról ír, hogy a nyugdíjnál a járulékplafon eltörlésére utalt Varga Mihály tárca nélküli miniszter, amikor a gazdasági bizottsági meghallgatásán. Jelenleg a magas jövedelműeknek nem kell egy bizonyos szint felett a 10 százalékos munkavállalói nyugdíjjárulékot megfizetni. A járulékplafon eltörlésével a következő években nőnének a járulékbevételek, ez pedig segítene betömködni a 2013-as költségvetésen tátongó rést.

Ez ugyanakkor néhány év múlva többletkiadást generál, a jövedelem nyugdíjszerzővé válik, hiszen a Fidesz által alkotott sarkalatos gazdasági stabilitási törvény szerint az állami nyugdíjrendszerben az ellátási jogosultság a nyugdíjjárulék fizetésén alapul. Vagyis a bevételek egyszeri megugrása mellett emelkednének a nyugdíjkiadások, és nőnek a nyugdíjak közötti különbségek, hisz a kiugróan magas fizetés után értelemszerűen magasabb nyugdíj járna.

Ezzel párhuzamosan a Népszabadság korábbi híre szerint a kormány kiterjesztené a plafont az egészségbiztosítási járulékokra. Jelenleg a munkavállaló által fizetett 4 százalékos járulék szolgál a természetbeni ellátásokra, és további három százaléka pénzügyi ellátásokra, vagyis jellemzően a táppénzre, de egyes anyasági támogatásokra is. Ezen ellátások azonban mint maximáltak, így a szakértők szerint jogos igény e járulékplafon bevetése.

Az MSZP szerint a Fidesz ismét a gazdagoknak kedvezne, ha plafont vezetne be az egészségbiztosítási járulékfizetésre. A szocialisták Egészségpolitikai Tanácsadó Testületének elnöke úgy vélte: a tehetős emberek bizonyos jövedelemszint felett már nem vennének részt a közteherviselésben, de egészségromlás esetén korlát nélkül lennének jogosultak akár a legköltségesebb ellátásokra is.

Kökény Mihály szerint a Fidesz ezzel ismét megmutatja valódi arcát, és többek között az egykulcsos személyi jövedelemadó után újabb gesztust tesz a gazdagoknak, felrúgja a szolidaritás elvét. A volt egészségügyi miniszter szerint a terv megvalósításával az Orbán-kormány tízmilliárdokat vonhat ki az egészségügyből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik