Belföld

Ha nyugdíjat akarunk, szülni kell

gyerekszem (gyerekszemek)
gyerekszem (gyerekszemek)

A szakértő szerint csak a felnövekvő nemzedékek tudják majd finaszírozni a nyugdíjak költségét, ezért a gyermekvállalás ösztönzése lehet a nyugdíjreform legfontosabb pontja.

Az állam csak akkor garantálhatja a nyugdíjat, ha gondoskodik a fiatalkorúak újratermeléséről – mondta az 50. közgazdász-vándorgyűlésen Botos Katalin, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora.

A humántőkére, a gyermekek felnevelésére a jövedelem felét a család, másik felét az állam adja. A szakértő azt mondta, sokan egzisztenciális okok miatt nem vállalnak gyermeket, de a kényelmi okok is szerepet játszanak.

Botos Katalin szerint a nyugdíjrendszer demográfiai okokból fenntarthatatlan, ezért célszerű olyan reformokban gondolkodni, amelyek pozitívan hatnak a gyermekvállalásra. Olyan rendszer kell, ami elismeri a humántőkébe való befektetést, ugyanakkor figyelembe veszi a magyar költségvetés feszült helyzetét. Hozzátette: a reform nem ronthat a jelenlegi nyugdíjasok helyzetén.

Botos Katalin a pontrendszeren alapuló nyugdíjrendszert javasolja, ez az egyéni számlán alapuló rendszer egy továbbfejlesztett változata, amely a gyermekvállalást is figyelembe veszi. A szakértő szerint ez fontos, hiszen jelenleg a gyermeket vállalók nyugdíjkilátásai rosszabbak, mint a gyermektelenekéi. A szakértő elmondása szerint ebben a rendszerben a nyugdíj alapja a járulékfizetés és előnye, hogy mindenki számára átlátható, ellentétben a jelenlegivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik