Gazdaság

Nyugdíjemelésről beszélt Matolcsy államtitkára

Cséfalvay Zoltán (ingyenes, Cséfalvay Zoltán, Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára )
Cséfalvay Zoltán (ingyenes, Cséfalvay Zoltán, Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára )

Cséfalvay Zoltán szerint a cél a járandóságok reálértékének megőrzése, ám részleteket nem említett. Az viszont kiderült, hogy nem nyúl a kormány az özvegyi nyugdíjhoz.

Az MSZP országgyűlési képviselője a parlamentben, napirend előtti felszólalásában kijelentette: miután az infláció magasabb a vártnál, a kormánynak törvénybe foglalt kötelessége, hogy novemberben nyugdíjemelést hajtson végre. Kiss Péter hozzátette: erről a múlt hónapban, vagyis szeptemberben döntenie kellett volna a kabinetnek, ez azonban nem történt meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában hangsúlyozta: lesz kiegészítő nyugdíjemelés, méghozzá idén novemberben, már hozzáláttak az előkészítéséhez. Az emelésben részesülők köre nem szűkült, az emelés célja pedig a nyugdíjak reálértékének megőrzése, részleteket azonban nem említett.

Kiss Péter a választ nem fogadta el, de az Országgyűlés 203 igen és 77 nem szavazattal megtette azt.

Nem nyúlnak az özvegyi nyugdíjhoz

Nem csökken a felére az özvegyi nyugdíja azoknak, akik rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban részesülnek, korábban pedig szociális járadékot kaptak. A parlament hétfőn 336 igen szavazattal, 7 ellenében fogadta el Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló indítványát.

Az Országgyűlés egy júliusban elfogadott törvényben rendelkezett arról, hogy aki a tavalyi év végén házastársa jogán özvegyi nyugdíjban, valamint rendszeres szociális járadékban részesült, és most rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kap, annak özvegyi nyugdíját szeptember 1-jétől a felére csökkentik.

Az akkor szintén Balog Zoltán javaslatára elfogadott jogszabályt most megváltoztatták, rögzítve, hogy a nyugdíjcsökkentés nem hajtható végre, az erről szóló határozatokat vissza kell vonni. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János korábban azt mondta: jogalkotási hiba történt, a személyi felelősséget a nyugdíjbiztosítónál és a minisztériumban is vizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik