Gazdaság

Eladósodás árán emelnék a nyugdíjakat

madridid tüntetés (madrid, tüntetés)
madridid tüntetés (madrid, tüntetés)

Inflációkövető nyugdíjemelést ígért a spanyol kormány. Hogy ezt tartani tudja, megcsapolja az ezredforduló óta gyűjtött állami nyugdíjalapot. Ha ezt megteszik, külső forrásból kell pótlást keresniük, ezért lehet, hogy újabb uniós segélycsomagra lesz szükség.

A spanyol kormány annak érdekében, hogy tartani tudja azt a választási ígéretét, hogy nem engedi meg az alapnyugdíjak csökkenését, hozzányúl az az állami nyugdíjalaphoz – írta meg a Napi Gazdaság a Bloomberg híre alapján.


Felháborodott tüntető Madrid utcáin a megszorítások ellenFotó: AFP / Dominique Faget

Korábban még arról volt szó, hogy az inflációt követő emeléshez szükséges hárommilliárd eurót más szociális kiadásokból vonják el. Mostanra azonban világossá vált, hogy a kabinet hozzányúl a 67 milliárd eurós tartalék nyugdíjalaphoz. Ezt a forrást 2000 óta halmozzák fel azért, hogy legyen miből ellensúlyozni az elöregedő népesség miatt megemelkedő nyugdíjkiadásokat – derült ki a cikkből.

Ha elveszik, valahonnan pótolniuk kell

Az eredeti ígéret az volt, hogy idén legalább egy százalékkal növelik az ellátásokat. De ha az infláció ennél nagyobb lenne, kompenzálnak. Ez történt: a nyár utolsó hónapjában 2,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Ráadásul azóta szeptemberben az áfát is emelték, 3 százalékkal (21 százalékra). A kormány a novemberi inflációs adat alapján fog dönteni a nyugdíjemelésről. Cristobal Montoro költségvetési miniszter azt mondta: politikailag nagyon fontos, hogy fenntartsák a nyugdíjasok vásárlóerejét.

A gond az lehet, hogy a nyugdíjalap főként spanyol államkötvényekbe fektette vagyonát. Ezért ha abból elvesznek, akkor külső forrásból kell pótolniuk az állampapírpiacról kiszívott forrást. Elemzők szerint ez értelemszerűen növeli annak az esélyét, hogy Madrid uniós segélycsomagot kér – magyarázza a cikk.

A nyugdíjat tartják, máshol vágnak

A tavaly novemberi választásokon győztes Néppárt választási ígérete volt, hogy visszaállítja a nyugdíjak inflációkövető emelését. Ezt tartják is. De közben adókat emelnek, és a jövedelmeket csökkentik. Csütörtökön meg az is kiderült, hogy társadalmi párbeszédet kezdeményeznek az előrehozott nyugdíjazás rendszeréről. Ami a lap szerint korlátozást fog jelenteni. Arról, hogy a nyugdíjkorhatárt emelnék (65-ről 67 évre) egyelőre nem beszélnek.

A nyugdíjak egyébként a szociális kiadások 60 százalékát viszik el náluk. A költségvetés, amely a 2012-re várt 6,3 százalékról 4,5-re akarja levinni a GDP-arányos hiányt, immáron a harmadik évre fogja befagyasztani a közalkalmazotti béreket. A lap azt is megemlíti: az ottani hírek szerint ötödével csökkentenék tovább az idősek egyéb jóléti juttatásait, illetve a rokkantsági segélyezésre fordítható összegeket is.

Elismerték: az emberek fizetik meg a kiigazítás árát

A kormány egy Magyarországon is jól ismert érvvel próbálja eladni a megszorításokat – kommentál a Napi. A hivatalos propaganda szerint úgy állították össze az eddigi kiigazítási csomagokat, hogy a terheket ne az egyszerű emberek fizessék meg. Újságírók vitatják ezt. Azzal érvelnek, hogy a kereskedelmi értékesítést terhelő forgalmi adók összesen 13,2 százalékkal emelkedtek, miközben a vállalatok terhelése három százalékkal mérséklődött. Montoro tegnapi sajtótájékoztatóján elismerte az utóbbi érvelés igazságát – tudatta a Napi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik