Gazdaság

Főleg a közmunka miatt nőtt a foglalkoztatás

közmunkás lány fest (ingyenes, rákócziújfalu faluház)
közmunkás lány fest (ingyenes, rákócziújfalu faluház)

Tavalyhoz képest 77 ezerrel több foglalkoztatott volt, s ha mérsékelten is, de csökkent a munkanélküliek száma. Még mindig átlagosan másfél évig tart, mire munkát talál az, aki elveszítette.

Kijöttek a KSH friss foglalkoztatási és munkanélküliségi adatai. Első ránézésre csupa pozitív hír.

Munkanélküliség

Adataik szerint idén nyáron a munkanélküliek létszáma 456 ezer fő volt, ami 10,4 százalékos munka­nél­kü­liségi rátát eredményezett. A férfiak munka­nélkü­liségi rátája az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 10,6 százalék volt, a nőké 0,6 százalékponttal 10,2 százalékra csökkent.

A munkanélküliek 456 ezer fős létszáma 1,5 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A teljes megfigyelt sokaságra vonatkozó munkanélküliségi ráta pedig 0,4 százalékkal mérséklődött, így lett 10,4 százalék.

2012. június–augusztusban a 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 250 ezer fő volt, lényegében azo­­nos az egy évvel korábbival. A munkanélküli nők száma viszont 8 ezer fővel csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Most nyáron 205 ezer nő volt munkanélküli a KSH adatai szerint.

A munkanélküliek 46,5 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos idő­­tartama 17,4 hónap volt.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2012. augusztus végén 526,9 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, s ez 4 százalékos csökkenést jelent 2011 azonos időszakához képest – tette hozzá statisztikájához a KSH.

77 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt

3 millió 914 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 77 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A férfiak és a nők foglalkoz­tatási mutatói egyaránt javultak.

A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 3 millió 914 ezer fős létszáma 2,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Közülük 3 millió 878 ezer fő volt 15–64 éves, 74 ezer fővel több, mint egy év­vel korábban. Az adott korcsoportba tartozó népességen belül 57,8 százalék volt a fog­lalkoztatottak aránya, ami 1,7 százalék­pon­tos bővülés 2011 hasonló időszakához viszonyítva.

2012. június–augusztusban a 15–64 éves férfi népességből 2 millió 82 ezren voltak foglal­koz­ta­tottak, 26 ezerrel többen, mint 2011 azonos idő­sza­kában. Ezzel a férfiakra jellemző foglalkoztatási ráta 1,5 száza­lékponttal 63,2 százalékra nőtt. A 15–64 éves nők közül 1 millió 797 ezren tartoztak a fog­lalkozta­tot­tak közé, 48 ezerrel többen, mint 2011. június–augusztusban. A nőket 1,9 szá­za­lékponttal ma­ga­sabb, 52,6 százalékos fog­lal­koz­tatási ráta jellemezte.

Nőtt a legjobb munkavállalási korú, 25–54, illetve az 55–64 éves foglalkoztatottak száma és aránya. Ezzel korcsoporton belüli rátájuk 2,0, illetve 1,3 százalékpontos javulást mutatva, 75,4, illetve 37,5 százalékra emelkedett.

Kellemes meglepetés

A statisztikát így kommentálta a Takarékbank elemzője, Suppan Gergely: újabb kellemes meglepetést okozott a munkaerőpiac alakulása, mivel a várakozásokkal szemben 10,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta június–augusztus között a május–július között mért 10,5 százalékról, valamint az egy évvel ezelőtti 10,8 százalékhoz képest.

A közmunka van a foglalkoztatás növekedése mögött

A foglalkoztatottak száma 6,4 ezer fővel emelkedett az előző háromhavi átlaghoz képest, míg 77,6 ezerrel nőtt egy év alatt. De az elemző azt is hozzátette: túlnyomórészt a közcélú foglalkoztatásnak köszönhető a növekedés. Ilyen erőteljes munkahelybővülés 2003-ban volt utoljára (amit akkor döntően a közszféra létszámnövekedése okozott), a foglalkoztatás pedig elérte a válság előtti szintet – tette hozzá.


Vályogvető közmunkás TiszaigaronFotó: MTI / Mészáros János

Mi várható?

A munkanélküliek száma 2,8 ezerrel csökkent az előző háromhavi átlaghoz, és 6,8 ezerrel az egy évvel korábbihoz képest, az aktívak száma egy év alatt 70,8 ezerrel bővült, ami kedvező folyamatokat tükröz. Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőben tovább nőhet az aktívak száma.

Szezonális hatásoknak köszönhetően a következő hónapokban tovább emelkedhet a foglalkoztatás, míg a szigorúbb feltételek miatt ennél kisebb mértékben csökkenhet a munkanélküliség. Az őszi hónapokban 10,3 százalékig csökkenhet a munkanélküliségi ráta, majd az év végére újra elérheti a 11,4 százalékot. Az éves átlagos munkanélküliség – valamivel magasabb foglalkoztatás mellett – a tavalyinál kissé alacsonyabb, 10,9 százalékos lehet Suppan szerint.

A minisztérium igen optimista

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt hangsúlyozta: idén június–augusztusban tovább folytatódott a foglalkoztatottak számának 25 hónapja tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyítva.

S továbbmenve: a munkahelyvédelmi akcióterv segít az eddig is jól alakuló foglalkoztatási ráta további emelkedésében, főként azon szegmensekben – fiatalok, 55 év felettiek, nők, kisgyermekes anyák –, ahol arra a legnagyobb szükség van.

A magyar gazdaság ezzel képes lehet fenntartani azokat a pozitív munkaerő-piaci tendenciákat, amelyek a kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére a kormányváltás óta folyamatosan érvényesülnek – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik