Gazdaság

Matolcsy: a hazugság csak a második bűn

matolcsy györgy (ingyenes, )
matolcsy györgy (ingyenes, )

A nemzetgazdasági miniszter szerint „le kell zárni a pazarló állami költekezés csatornáit”.

Matolcsy György – Sandra és Harry Choron pénzről írt könyve ismertetőjeként – a Heti Válaszban Benjamin Franklint idézve ezúttal arról ír, hogy „csak a második bűn a hazugság, az első az eladósodás”. A nemzetgazdasági miniszter cikkében azt ígéri, hogy „2012-ben a nyugdíjvagyon nélkül is 3 százalék alatti lesz a hiány, jövőre átmeneti adók nélkül is az idei deficitet” hozzák. A kormány közben karcsúsítja az államot, lezárja a pazarló költekezés csatornáit, csökkenti az állam eladósodását.

Matolcsy szerint a költségvetési konszolidáció azt is jelzi, hogy Magyarország végre kezdi „egészségesen használni a pénzt: méreg helyett orvosságként. A hitel túladagolva méreg, a megtakarítás orvosság, az állami túlköltekezés mérgezi a jövőt, a takarékosság gyógyítja az államot, a külső eladósodás veszélyes, mert függőséghez vezet, a belső hitelfelvétel – családok állampapír-vásárlása – jó, mert itthon tartja a jövedelmet”.

„Magyarország a 2008 utáni új korszak bátor és támadott hírnöke. A hetvenes évek végétől kialakult globális pénzkor a pénz túlzott befolyásán, a túlzásba vitt eladósodáson alapult. E rossz szokást levetve élhetünk a pénz előnyeivel, hátrányai nélkül” – írja a miniszter. Szerinte 2002 és 2010 között ott buktak el a magyar kormányok, hogy nem fontolták meg Keynes mondását, amely szerint egy kormánynak csak az adózást, a költségvetési kiadásokat és bevételeket, valamint az állami hitelfelvételt kell ellenőrzése alatt tartania, a többit nem”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik