Gazdaság

Miért ne? Matolcsy milliárdos kérdése

matolcsy-gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (matolcsy györgy, )
matolcsy-gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (matolcsy györgy, )

Miniszteri értekezés arról, hogy a szokatlan lehet sikeres, ha értelmes is.

Matolcsy György a Heti Válaszban ezúttal Eli Broad sikerét idézi fel. A magyar miniszter szerint az amerikai milliárdos üzletember receptje egyebek mellett az, hogy sokat kell kérdezni, járatlan ösvényen járni, kockáztatni. Szerinte mindez az ő unortodox gazdaságpolitikáját igazolja, hiszen „üzletben és politikában a nem hagyományos gondolkodás sikeres lehet. Akkor is, ha ezt a többség először nem tartja helyesnek, mert eltér az uralkodó közvélekedéstől”.

A nemzetgazdasági miniszter azt írja, csak úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány „logikátlan lépések sorát hozza”, de valójában döntései nem értelmetlenek, csak szokatlanok. Azokat alapos elemzések előzik meg. Nagy álmaiért a kormány tudatosan vállal kockázatokat – teszi hozzá.

A miniszter szerint a legjobb kérdés a “Miért ne?”. Matolcsynak ez annyira tetszik, hogy erre felfűzve hosszan sorolja a kormány céljait. Miért ne keresnénk új utakat? Miért ne törnénk ki az adósságcsapdából? Miért ne lehetnénk Európa egyik legversenyképesebb gazdasága? Miért ne jönnének vissza a külföldön élő magyarok, és miért ne lehetne másfél millióval több adózó munkahely? Miért ne lehetne alacsonyabb az alapkamat?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik