Belföld

Ezek a rossz szokásaink Matolcsy szerint

matolcsy-gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (matolcsy györgy, )
matolcsy-gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (matolcsy györgy, )

A nemzetgazdasági miniszter szerint már érezhető a gazdaságban rossz szokásaink felülírása, de még idő kell a teljes fordulathoz.

A szokás hatalmáról írt cikket Matolcsy György a Heti Válaszban, Charles Duhigg, a New York Times riporterének szokásokról írt könyve kapcsán. Úgy véli, a rossz szokásokat nem lehet kitörölni, csak felülírni valami mással, és ez nemcsak a nassolás vagy a dohányzás esetében, hanem a gazdaságban is igaz.

A nemzetgazdasági miniszter megállapítja, 2008 előtt legalább 12 rossz szokás alakult ki a magyar polgárokban és az államban. Ezek a magas költségvetési deficit eltűrése, eladósodás, a nem forinthitelek felvételének megengedése, a külső pénzügyi függőség erősítése, a csökkenő megtakarítási hajlam elfogadása, a magas munkanélküliség segélyekkel kezelése, az alacsony foglalkoztatottság adottságként való elfogadása, az adókikerülés eltűrése, a duális gazdasági szerkezet elfogadása, a külföldi pénzügyi szivattyúk csendes tűrése, az állam szétesésének szó nélkül hagyása és a “merjünk kicsik lenni” nemzeti pesszimizmusa.

Matolcsy szerint a legfontosabb ezek közül az eladósodási hajlam és a munkátlan élet szokásának felülírása lenne. Mint írja, a kormány az államnál kezdte az eladósodás szokásának felülírását, és már megkezdték a munkátlan élet rossz szokásának felülírását is az adórendszer, az oktatás és a foglalkoztatás terén a változtatásokkal.

“Már érezhető rossz szokásaink felülírása, de a teljes fordulathoz még idő kell” – zárja cikkét Matolcsy György.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik