Gazdaság

Rekordon az állami tartozások, elbocsátások jöhetnek

elbocsátás (elbocsátás, )
elbocsátás (elbocsátás, )

Újabb csúcsra ért a költségvetési intézmények lejárt tartozása, augusztusban a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint már 62,6 milliárd forint volt.

Augusztusban már 62,6 milliárd forintra rúgott a költségvetés intézmények lejárt ki nem fizetett adóssága – írja a Napi Gazdaság. A nyárvági tartozás 5,74 milliárddal magasabb a júliusi és 17 milliárddal magasabb az év eleji nyitóállománynál. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, hisz a kincstár hónapról hónapra csak a már lejárt, vagyis réges-rég esedékessé vált számlák állományát közli – jegyzi meg a lap.

Az adósságállomány az idén ugrott meg, ugyanis januártól vette át az állam a csődbe ment önkormányzatok és a megyei önkormányzatok által fenntartott egészségügyi, oktatási intézményeket, azok adósságaival együtt. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban is fokozatosan nőt a lejárt számlák állománya, ami már egyértelműen a költségvetési intézmények alulfinanszírozottságára utal.

A folytatás sem kecsegtet semmi jóval: a 2013-as költségvetés végszavazását a kormány elhalasztotta, formálisan az IMF tárgyalásokra hivatkozva, valójában azt a 400-600 milliárd forintos lyukat kell majd valahogy befoltozni a büdzsén, amit a munkahelyteremtő program, a vártnál kisebb gazdasági növekedés, valamint a MNB tranzakciós illeték hatálya alóli kivétele üt.

A kormányban már megindultak az ötletelések, az IMF által is hangoztatott olcsóbb állam értő fülekre talál a kormányban is: Giró-Szász András kormányszóvivő a hétfőn már úgy nyilatkozott: a kormány megvizsgálja, mekkora elbocsátásokra kerülhet sor a közszférában, illetve az önkormányzati intézményeknél. A Napi Gazdaság információi szerint 5-10 százalékos leépítésre is sor kerülhet, legalább is ilyen forgatókönyveket vizsgáltak a nemzetgazdasági tárcánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik