Belföld

Nem tudni, mi lesz a közszolgákkal

városháza (városháza, )
városháza (városháza, )

A kormány még nem tárgyalt erről a kérdésről – így kommentálta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóosztálya a Magyar Hírlap közszférában várható elbocsátásokról szóló hírét pénteken a távirati irodának.

A napilap – pontosan meg nem nevezett forrásból származó – értesülése szerint a jövő évre tervezett hiánycél elérése érdekében további létszám-racionalizálásra lehet számítani a közszférában. Egyfelől megszüntetik azokat a státusokat, amelyeket jelenleg sem töltenek be, másfelől több ezer fős leépítés is megvalósulhat mind az államigazgatási apparátusban, mind pedig az önkormányzatoknál – írta a Magyar Hírlap, amely úgy tudja, a létszámcsökkentés elsősorban a minisztériumi háttérintézményeket érintheti komolyabban.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki rádióinterjújában is utalt arra, hogy az IMF/EU-elvárásokat a kormány nem tudja elfogadni, legfeljebb a bürokrácialeépítést, ha annak módszerében meg tudnak állapodni.

Hozzá hasonlóan Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is arról beszélt vasárnap, hogy a Magyar Nemzetben megjelent IMF-kölcsönfeltételek listájából szerinte egyetlen intézkedést lehet megfontolni, a bürokráciacsökkentést.

Idén januárban már volt egy létszámcsökkentés, amely a központi közigazgatásban dolgozók mintegy öt százalékát érintette. Nekik egy Karrier Híd nevű programot indítottak, hogy segítsék az elhelyezkedésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik