Gazdaság

Nyakunkon a körtementes világ

villanykörte (villanykörte)
villanykörte (villanykörte)

Hagyományos háztartási villanykörtét már nem gyártanak, s lassan az üzletekből is kikopik majd a bekészletezett maradék. Ideje megtanulnunk, mit vegyünk helyette.

Ha szeptember, akkor villanykörte-stop. 2009 óta most jutottunk el odáig, hogy az utolsó, 40-es égőkből sem gyártanak már többet. Azért álltak le vele, mert a hagyományos wolframszálas izzók nagyon gazdaságtalanul adtak fényt (az általuk felvett villamos energia nagyobb részéből hőt sugároztak, nem fényt).


Fotó: AFP / Andrea Pattaro

S bár valószínűleg az üzletekben még egy ideig találunk belőlük (van, ahol még 60-as, sőt 100-as is kapható), most már muszáj lesz megtanulnunk, mit és hogyan válasszunk a körték helyett. Itt nehézséget okozhat az is, hogy a megszokott watt helyett lumenben kell gondolkodnunk.

Kompakt fénycső, avagy hány wattnak felel meg egy lumen?

Mivel a hagyományos izzókat wattra forgalmazták, nehéz átállni rá, hogy ezentúl lument írnak a dobozokra. De többnyire feltüntetik azt is, az adott lumen hány wattos hagyományos körtének felel meg. Ha mégsem, jobb híján váltogassuk át.

A Megéri zöldnek lenni szerint a 25 wattos égőnek a 220 lumenes kompakt fénycső felel meg (ez az az égő, amit energiatakarékosnak hív a köznyelv). A régi 40 w-osnak a 450 lumenes kompakt fénycső lehet a helyettesítője. A 60-asnak a 600 lm-es, a 75-ösnek a 800 lm-es, és a 100 wattosnak az 1200 lumen körüli. Tehát ha a megszokott fényt szeretnénk kapni, akkor ezeket a lumenszámokat jegyezzük meg.

Kompakt fénycső – mikor járunk jobban?

Egy hagyományos wolframszálas 100 wattos izzó mintegy 1380 lumen (lm) fényáramot bocsát ki. Vagyis 13,8 lm/w-tal dolgozik – magyarázza a Pénzcentrum cikke.

Általában helyettesítő termékekre is ráírják a teljesítményt wattban és lumenben is. Aki igazán takarékos akar lenni, az azt figyelje, hogy minél magasabb legyen a lm/w mutató. Például ha egy kompakt fénycsőn az szerepel: 7w és 280 lumen, akkor az 40 lm/w-tal dolgozik.


Fotó: AFP / Philippe Huguen

Vagyis harmada (de itt akár ötöde is szerepelhet) áramfogyasztással ad ugyanannyi fényt, mint a kihalóban lévő hagyományos körteizzó. Tehát a helyettesítő termékeknél ez a fényhasznosulást mutató lm/w arány lehet érdekes, teljesítmény és energiatakarékossági szempontból.

A kompakt persze többe is kerül, mint a régi körte. Viszont 10-15-ször annyi ideig világíthatunk vele (feltéve, hogy nem törjük el).

Kompakt fénycső – felkapcsolás, lekapcsolás

Ha eddig úgy takarékoskodtunk, hogy mindig lekapcsoltuk a villanyt, amint elhagytunk egy-egy helyiséget a lakásban, az helyes volt. Viszont most ezen a szokásunkon is változtatnunk kell, ha kompakt fénycsövekre állunk át. Mert ezek felkapcsoláskor veszik fel a legnagyobb áramot (és a megszokottnál lassabban érik el a teljes fényerőt). Tehát nem érdemes sűrűn kapcsolgatni a lámpát, ha ilyen égő van benne.

A lakás olyan pontjaira érdemes berakni a kompaktokat, ahol hosszabb ideig tartózkodunk. S ha mégis mászkálunk, érdemesebb lehet égve hagyni a lámpákat, a ki-be kapcsolgatása helyett. S nem mellesleg kevesebb vitapont lesz a családban is, mert nem lesz akkora „bűn” égve hagyni a villanyt.

Kompakt fénycsövek – mire ügyeljünk?

Ezek az égők általában nem használhatóak fényerő-szabályozós lámpákban.

Ami még fontos: mivel higany van bennük, ha eltörnek, ajánlatos kiszellőztetni, és lehetőleg ne érjenek a bőrhöz a lámpa darabjai, amikor összeszedjük. Egyébként amikor világít a lámpa (és nincs eltörve), nem bocsát ki higanyt – írja a Megéri zöldnek lenni.

Halogének

Tulajdonképpen tökéletesített körtékről van szó. Ezeknél az égőknél a halogén elem jelenléte javítja a fényhasznosítást és az élettartamot. Többféle típusuk van, s már kapható belőlük olyan is, amit a hagyományos körték helyébe is be tudunk csavarni (ez a típus kinézetre is hasonló elődjéhez).

Viszont a régi körtéknél mintegy 25-30 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak. De még mindig sok hőt termelnek a fény mellett. A Megéri zöldnek lenni oldalán szereplő izzó például 42 wattos, 630 lumenes, vagyis 15lm/w-tal dolgozik. Árban a hagyományos izzó és a többi helyettesítő termék között helyezkedik el. Élettartama pedig hasonló, mint a kivont körtéké. Fényerő-szabályozós lámpákban is használható.

LED-ek

Az izzókat a kompakt fénycsövek és a halogén izzók mellett LED-égőkkel is helyettesíthetjük. Élettartamuk mintegy ötvenszerese, mint a körtéké (akár 10-15 év is lehet), és átlagban ötször, nyolcszor jobb a fényhasznosítási mutatójuk. Szintén van már belőlük olyan is, amit a hagyományos izzók helyébe lehet betenni.

A 3,5-4 wattos LED felel hozzávetőleg a régi 25 w-os égőknek, a 11 wattosakkal pedig nagyjából a régi 60-as égőt helyettesíthetjük. Egy 11 w-os LEd-égő 800 lumen körüli fényerőt ad, vagyis 70 feletti az lm/w mutatója.

A három világítótest közül átlagban ezek a legdrágábbak, de egyben a legjobb teljesítményűek, és leginkább energia- és költségtakarékosak is. Vagyis hosszú távon ezeket éri meg a legjobban megvenni.

Színhőmérséklet

Kétségtelen, hogy ezek az újfajta izzók drágábbak, mint a megszokott körték. De többségük (kivéve a halogéneket) hosszabb ideig használható és energiatakarékosabb is, mint amit korábbról megszokhattunk. S persze vannak közöttük is olcsóbbak és drágábbak.

Az olcsóbbakkal az lehet a gond, hogy az úgynevezett „színhőmérsékletük” eltérhet a megszokottól. Vagyis sápadt, hideg, fehér fényt adhatnak, ami elég zavaró lehet. Ezért ha mód van rá, vásárlás előtt érdemes kipróbálni, kellemes-e a lámpa fénye, vagy sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik