Belföld

Nem lesz több 40-es villanykörte

villanykörte (villanykörte)
villanykörte (villanykörte)

A hagyományos izzókat azért kell eltüntetni, mert a bennük felhasznált energiának csak 5 százalékából lesz fény.

Különösebb feltűnés nélkül célba ért augusztus végével egy indulásakor igen sok vitát kiváltó uniós akció: szeptember elsejével le kellett állítani már a negyvenes villanyégők előállítását és nagykereskedelmi értékesítését is, és ezzel megszűnt a hagyományos izzók gyártása az Európai Unió országaiban – írja a Napi Gazdaság.

A 2008 decemberében bevezetett intézkedés értelmében először a százas égőket vonták ki a forgalomból, utána következtek a hatvanasok, most pedig már a negyvenesekből se rendelhetnek újat a boltok, ha kifogynak a készletekből.

A megszokott villanykörtéket azért kell eltüntetni, mert a bennük felhasznált energiának csak 5 százalékából lesz fény, a többit hő formájában adják le, jelentősen növelve a környezeti lábnyomot, ezért energiatakarékos égőkre kell őket cserélni.

Egyes iparági források szerint a vezető fényforrásgyártók érdeke is a tiltás, hiszen a hagyományos izzókon nemigen kerestek, szemben a korszerű eszközökkel.

Ezek beszerzése így általában jóval drágább − igaz, az élettartamuk is jóval hosszabb −, és a kibocsátott fény sok esetben barátságtalan. A vevők azt is kifogásolni szokták, hogy az új csodalámpák a régieknél lassabban érik el a teljes fényerőt, egy-két perc is eltelik a lámpa felkapcsolása után, ami például a mellékhelyiségeknél kínos lehet, de biztonsági szempontból sem megnyugtató. Ráadásul ezek a fényforrások épp a bekapcsoláskor veszik fel a legtöbb energiát, a sűrű fel-lekapcsolás pedig rövidíti élettartamukat. Arról nem is beszélve, hogy egyes új izzókban higanyt használnak, aminek mérgező hatásáról még a laikusok is hallottak már.

Van megoldás

A megszokotthoz viszont olyannyira ragaszkodnak a fogyasztók, hogy az utolsó napokban még az igazán környezettudatos Németországban is roham indult a bolti készletekért − a Die Welt szerint volt, aki raklapszám vitte a villanykörtéket −, jóllehet hírek szerint már megtalálták a kiskaput is.

Az EU-direktíva ugyanis a “háztartási célú” hagyományos villanyégőkről szól, a speciális területeken használtakról nem, sőt rögzíti is, hogy ilyeneket továbbra is tarthatnak a boltok. Ezeket az erősebben megmunkált, ütésállóbb izzókat jellemzően ipari létesítményekben, építkezéseknél alkalmazzák, de kertekben, szaunákban is; a szupermarketek általában nem tartanak ilyet, ám szakboltokban, webáruházakban könnyen hozzáférhetőek − hívta fel a figyelmet a Telegraph.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik