Tech

Akár 20 évig is égő

Olyan energiatakarékos LED-égőt dobott piacra a Föld napjára időzítve a Philips, ami akár két évtizeden át működik.

A díjnyertes égő a Bright Tomorrow néven megrendezett versenyen debütált, amelyet a 60 wattos izzó alternatívájának kifejlesztése érdekében hirdetett meg az amerikai szövetségi energetikai minisztérium.

Működése közben a hagyományos izzó a befektetett energia többségét hővé alakítja, míg a Philips által gyártott újdonságban az izzószál szerepét fénykibocsátó dióda (LED) veszi át 83 százalékkal növelve ezzel a hatékonyságot.

A LED-ek használatával az égő élettartama jelentősen hosszabbodik, ám ezzel párhuzamosan az ára is. Az első változatok 60 dollár (13-14 ezer forint) körüli összegbe kerülnek, a holland elektronikai óriással megállapodást kötött üzleti partnerek azonban lényegesen olcsóbban juthatnak hozzá a termékhez.

A cég közleménye szerint ha minden egyes 60 wattos izzót lecserélnének az új fejlesztésűre az Egyesült Államokban, akkor 3,9 milliárd dollárt lehetne megtakarítani évente.

Közel azonos teljesítménye és a várhatóan sokkal kedvezőbb ára miatt az új LED-égő jobb választásnak bizonyulhat akár a fénycsövekkel szemben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik