Gazdaság

Strómanok buktathatják le az adócsalókat

NAV (NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal)
NAV (NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal)

Nemcsak az adóhatóság lehet veszélyes az adócsaló cégekre, hanem azok a strómanok is, akiket rábírnak, hogy a nevüket adják egy-egy kétes üzlethez. Viszont a hitelezők jól járhatnak.

Nemrégiben hírt adtunk róla, hogy az adóhatóság által indított perben a Fővárosi Ítélőtábla először mondta ki: a felszámolással megszűnő cég névleges (stróman) vezetője és árnyékvezetője is felelős anyagilag a vállalkozás által ki nem elégített tartozásokért.

Az egész adótartozás befolyhat

A konkrét esetben a felszámolás alatt álló építőipari cégből a vezetők tartozásaik kifizetése helyett fiktív kölcsönszerződéssel vontak ki 15 millió forintot a cégből. A Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján most először nyílik arra lehetőség, hogy a bíróság a vezetőket (egyetemlegesen) kötelezze arra, hogy a felszámolási eljárásban meg nem térülő adótartozásaikat magánvagyonuk terhére is, de megtérítsék.

Az építőipari cégnek egyébként 5-10 millió forintnyi adótartozása volt. A nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) úgy látja, ezt mind be tudják majd hajtani, mivel a cég mindhárom vezetője együttesen felelős a tartozásokért.

A beszállítóknak is jó hír lehet

Az ítélet jó hír lehet a többi hitelezőnek is (például beszállítóknak), mert a csődtörvény szerint a mostani ítélet alapján ők is érvényesíthetik a követelést a vezetőkkel szemben.

Mintegy ötven hasonló pert indított már a NAV, és még lesz folytatás. Mivel a perek évekig is elhúzódhatnak, arra nem tudtak választ adni, mennyi adótartozást fognak tudni ilyen úton behajtani.

De az is kiderült, nem kizárólag a behajtás a céljuk. Hanem többek között az is, hogy egyes cégvezetők a vagyonkimentés, illetve gazdasági bűncselekmények elkövetése helyett inkább a jogszerű működést válasszák. S hogy a csődeljárásban az adóhatósággal történő egyezségkötést részesítsék előnyben. Vagyis hogy a tartozásaik rendezésére legális megoldást keressenek.

Rizikós lehet nevet adni?

A büntetőeljárások és perek az adóhivatal „fehérítési” politikájába illeszkednek bele. Ennek része az is, hogy a jelentős adótartozást felhalmozó, felszámolt vállalkozások tulajdonosainak, vezetőinek nem engedik a cégalapítást – emlékeztetett a Dr. Vilmányi és Társa Ügyvédi Iroda közgazdásza, Kocsis Zoltán. Azonban e szabály alól eddig a strómanok beiktatásával ki lehetett bújni.

Ezután ez a kiskapu is lassan bezáródhat. Mert idővel bizonyosan megfogyatkozik azoknak a száma, akik nevüket adnák egy zűrös céghez, ha ennek komoly büntetőjogi és akár anyagi következménye lehet. Na és a stróman mögött álló tulajdonos is büntetőjogilag, illetve akár magányvagyonával is felelősségre vonható.

A strómanok buktathatják le őket?

Más oldalról nézve a dolgot: az adócsalóknak egyéb ok miatt is kockázatos lehet a stróman beiktatása. Ugyanis Kocsis Zoltán figyelmeztet, hogy egy büntetőeljárásban pont az lehet a koronatanú, aki csak a nevét adta az üzlethez.

Na meg, mint elmondta, a strómanok sokszor egy szimpla adóhivatali ellenőrzés során is elkotyogják, hogy csak „névleges ügyvezetők”. Saját magukat is próbálják menteni azzal, hogy elmondják, szívességből vagy egyéb okból vállalták a szerepet, és a tulajdonlást, s nem végeznek valódi tevékenységet a cégben.

Teljes gőzzel üldözik a csalókat

Kocsis megemlítette még, hogy az adóhivatal a bűnügyi vonalon már az előző évben is elkezdett erősíteni, de az idei évben még hangsúlyosabb a bűnügyi felderítés és a büntetőjogi felelősségre vonás. A NAV 2011-es statisztikájából például az derül ki, hogy a korábbinál 41 százalékkal több, összesen 2032 esetben tettek büntetőfeljelentést.

Azt, hogy a hatóság gőzerővel üldözi az adócsalókat, az ügyvédi iroda is meg tudja erősíteni. Ez ugyanis saját praxisában is lecsapódik: a korábbiakhoz képest megtöbbszöröződött azok száma, akik Kocsis Zoltánékat az adózással összefüggő büntetőügy miatt keresték meg. Tapasztalatuk szerint az adóhivatal most leginkább gabonakereskedelmi és vagyonvédelmi cégeknél indított ilyen eljárást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik