Gazdaság

Ez vár ránk szeptembertől

sárgacsekk (sárga csekk, csekk, csekkadó)
sárgacsekk (sárga csekk, csekk, csekkadó)

Drágul a busz, a benzin, az élelmiszer, új táppénzszabály jön, változik a KRESZ, lehet ingyen foglalkoztatni, könnyebb lesz gázártámogatást kérni, nem lehet majd hagyományos izzót kapni, megkülönböztetik a magyar termékeket és persze iskolakezdés. Szeptember dióhéjban.

Szeptembertől nem lesznek új adók, de drágulás igen, és van néhány olyan szabályváltozás is, amire érdemes odafigyelni.

Árak és forint

A minőségi távolsági buszközlekedés drágulni fog, mert a távolsági járatokon felárat vezetnek be. Emiatt viszont olcsóbb lehet vasúton utazni. S emellett emelkedik a rövid távú helyi közlekedés díja is, mert megszűnik az 5 km-es jegy. Ja, és szeptember másodikától változnak a menetrendek!

A pékek már bejelentették, hogy 30 százalékkal emelnek, a benzinnél is áremelkedés jöhet, és nem kizárt, hogy 287 forintig is felkúszik az euró.

Gázártámogatás

Szeptember 1-jétől nem írják elő a kérelem évenkénti benyújtását, és az a nagycsaládos is kaphat gázártámogatást, aki egy háztartásban él egy családi pótlékot kapó személlyel. Vagyis nem kell majd átíratgatni a gázórákat.

Táppénz

Az új szabályok szerint a 2012. szeptember 1-jétől elhelyezkedők kötelesek átadni az új munkáltatójuknak azt a jövedelemigazolást, amelyet az előző foglalkoztatójuktól kaptak. EZ a feltétele annak, hogy táppénzt, terhességi-gyermekágyi segélyt vagy gyermekgondozási díjat kapjanak.

Ha ezt nem teszik meg, akkor nyilatkozniuk kell arról, hogy saját maguk eljuttatják az igazolást az OEP-hez – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.

KRESZ

Tilos a közúti közlekedési hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. E szabály célja a sebességellenőrzés meghiúsítására alkalmas lézerblokkolók további terjedésének megakadályozása. Az új szabályozás ugyanakkor megengedi az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazását.

A torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó szabályozása. Szeptembertől a két- vagy többsávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek – torlódáshoz érve – a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk.

Magyar élelmiszer

Szeptember 1-jén lép hatályba az élelmiszereken a magyartermék-rendelet, amely lehetőséget ad a hazai élelmiszerek megkülönböztetésére. Amelyik termelő vagy kereskedő szeretné hangsúlyozni az általa forgalmazott termékek „magyarságát”, annak ezután tartania kell magát ahhoz, hogy a törvény szerint mi számít „magyar terméknek”, a „hazai terméknek” és a „hazai feldolgozású terméknek” és csak ezeket a jelöléseket alkalmazhatja. A jelölés önkéntes. Úgy volt, hogy a védjegy is elkészül augusztusban, de ez úgy tűnik kicsit csúszik.

Örökre eltűnnek a hagyományos izzók

Három éve kezdték kivezetni a hagyományos izzókat a boltokból, kezdve a százassal, és mostanra jutottunk el odáig, hogy már legfeljebb csak maximum 7 wattos izzót lehet forgalmazni. Vagyis hagyományos izzót ezután már nem tudunk venni.

Ingyenes foglalkoztatás

December végéig, azaz akár négy hónapig ingyenesen foglalkoztathatják a pályakezdő álláskeresőket azok a cégek, amelyek jelentkeznek a munkaügyi központoknál az Első munkahely garancia programba.

Nem szeptemberi téma, de ide tartozik: augusztus elsejétől a kismamákat is ingyen lehet foglalkoztatni, de őket akár egy évig is.

Segítség az állami gondozottaknak

Lakásalap létrehozásával segíti szeptembertől az intézményes gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő fiatalok önálló életkezdését a kormányzat. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága korábban azt közölte, a célra a költségvetési törvényben 1,745 milliárd forint áll rendelkezésre. A tárca tájékoztatása szerint ez az összeg éves szinten 300-400 lakás vásárlását teszi lehetővé.

Sárgacsekk-felár

A Telekom nyugdíjasainak szeptembertől nem kell a csekkes befizetésekre felárat fizetniük, ha igazolják a státusukat. A többieknek azonban marad a felár.

Tanévkezdés

Igen, jön az iskola is, és sokba fog kerülni. Kivéve azoknak a szülőknek, akiknek ad iskolakezdési támogatást a munkáltatójuk. A támogatást november 2-ig lehet felhasználni.

Akik pedig bejutottak a felsőoktatásba, azok számára az lehet a nagy kérdés, vegyenek-e fel diákhitelt vagy sem. Főleg, hogy már kétféléből is lehet választani, és hogy több ezren bebukták már az igenlő döntést.

Szeptember elsejétől már nemcsak szöveggel, hanem elrettentő képekkel is illusztrálják a dohányzás okozta károsodásokat a cigarettásdobozokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik