Gazdaság

Olcsóbb lehet jövőre az élelmiszer

bevásárlás (bevásárlás)
bevásárlás (bevásárlás)

A kormány mai ülésén dönthet arról, jövőre lecsökkentik-e 5 százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját. A tej, a kenyér, a sajt, a hús és a tojás kerülhetne így kevesebbe, akár 15 százalékkal.

Amennyiben a kormány teljes egészében elfogadná a termelői javaslatokat, akkor az érintett termékek árai akár 15 százalékkal is csökkenhetnének. Az infláció (jelenleg 5,8 százalék) pedig 0,7 százalékkal mérséklődhetne – becsülte meg a Portfolio.hu. De aztán azt is hozzátették, a helyzet nem ilyen egyszerű, az áfacsökkentés egy része biztosan nem jutna el a fogyasztókhoz.

Mi lehet olcsóbb és mennyivel?

A javaslat szerint a tej, a félkemény sajt, a tehéntúró, valamint a sertéscomb, a lapocka, vagy az oldalas és a dagadó, továbbá az étkezési tojás, valamint számos kacsa-, liba-, csirke- és pulykahús-féleség sorolódna az 5 százalékos, kedvezményes áfakörbe 2013-tól. E termékek egy része eddig a 27 százalékos áfakörbe tartozott , mások a 18 százalékosba (kb. fele-fele arányban).

Azt nem tudni még, hogy a fent felsorolt termékek lesznek-e csak benne a kedvezményes körben. A cikkben ezért nem sorolták fel például az olyan „feldolgozottabb” készítményeket, mint például a szalámi-, kolbász- és sonkafélék. De azt valószínűsítik, hogy nem csupán a felsorolt sertéshúsokon, hanem az összes sertéshúson 5 százalékos lehet az áfa. Kérdéses a túró is.

Valóban csökkennének az árak?

A piaci megfigyelők több agrárterméknél az árak gyors emelkedésére számítanak (gondolhatunk itt több dologra is, például a hőségre, az aszályra, a benzinárakra stb.). Vagyis meglehet, hogy az áfacsökkentés akkor is csak a drágulás fékezésére lenne elég, ha az valóban jelentkezne a fogyasztói árakban – állapítja meg a lap.

S itt jön egy másik kérdés, hogy eljut-e a fogyasztókhoz. Nem feltétlenül. Sőt, mivel az intézkedés elsősorban a termelők megsegítését célozná, akkor kifejezetten gazdaságpolitikai cél lehet, hogy az áfacsökkentésre a nettó árak emelésével reagáljanak a termelők, így javítva saját helyzetükön – jegyzik meg.

Megállapítják még: amennyiben az állam adócsökkentés formájában „bedob” a gazdaságba néhány tíz- (száz-) milliárd forintot, akkor azon a különböző gazdasági csoportok rögtön osztozkodnak, és kisebb-nagyobb darabot kiszakítanak belőle. EZért például az infláció mérséklődése is attól függhet, hogy az áfacsökkentésből mennyi marad a termelőnél, a kereskedőnél és a fogyasztónál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik