Gazdaság

Magyarországon csak az infláció nő

üres-pénztárca (üres pénztárca)
üres-pénztárca (üres pénztárca)

Már múlt hónapban is nálunk volt a legnagyobb az infláció az EU-ban. Most még nagyobb lett.

Ha Magyarország gyatra növekedése nem lenne elég ahhoz, hogy mindannyian depresszióba essünk, itt az inflációs adat is: tavalyhoz képest 5,8 százalékkal lettek átlagosan drágábbak a fogyasztói termékek. Ennek egy jelentős része persze az adóemelések miatt van: ha leszámítjuk az adó hatását, akkor is 3,5 százalékos lenne az infláció.

Tavalyhoz képest az elengedhetetlen dolgok ára jelentősen nőtt. Az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,1 százalékkal emelkedtek. Brutális, 14,1 százalékos emelkedés volt a szeszes italok, dohányáruk áránál. Szintén átlag felett, 7,1 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 12,2 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruk 4,2 százalékkal drágultak. A háztartási energia átlag feletti 6,3 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 11,3 százalékkal, a távfűtés 8,4 százalékkal drágult. A szemétszállítás 7,8 százalékkal, a csatornadíj 5,3 százalékkal drágult.

A nem annyira elengedhetetlen cikkek eközben alig drágulnak, a ruházkodási cikkekért 2,6 százalékkal kell többet fizetni, míg a tartós fogyasztási cikkek még valamivel olcsóbbak is. A nyugdíjasokat (és a szegényebbeket) érintő drágulás így őket még jobban érinti, hisz ez utóbbi kategóriából alig fogyasztanak.

Itt a nyári bőség – egy ideig

Júniushoz képest legalább jobb a helyzet egyes termékeknél: az élelmiszerek ára összességében 0,2 százalékkal csökkent. Árcsökkenés következett be a tojás (3,6 százalék), az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, a gyümölcs (2,8 százalék), a sertészsiradék (2,3 százalék) és az étolaj (0,9 százalék) esetében.

Ám sovány vigasz, hogy most kicsit olcsóbb lett az élelmiszer, hisz ez valószínűleg nem marad így egész évben. Az amerikai rekordszárazság és más tényezők miatt ugyanis világszerte emelkedő élelmiszerárakra számítanak a szakértők.

Elsők vagyunk az unióban

A magyarországi infláció az EU-n belül is nagynak számít, hisz az EU 27 tagországában 2012. júniusban a fogyasztói árak – az előzetes harmonizált adatok szerint – átlagosan 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2011. júniusban. A legkisebb áremelkedést Svédországban (0,9 százalék) és Görögországban (1,0 százalék), a legnagyobbat Magyarországon (5,6 százalék), valamint Észtországban és Máltán (4,4-4,4 százalék) mérték.

Persze, ha nem lett volna adóemelés, akkor aligha kerültünk volna be az inflációs élmezőnybe. A magas infláció ugyanis hagyományosan a gyorsuló növekedéssel jár együtt, és hát nálunk annak egyelőre nyoma sincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik