Gazdaság

Brutális lehet a kenyér ára

kenyér (kenyér)
kenyér (kenyér)

30 százalékkal is drágulhat a kenyér szeptembertől – tudatta az ATV.

A Magyar Pékszövetség szakmai titkára szerint egy jelentősebb léptékű drágulás egy időre visszavetheti ugyan a fogyasztást, de a helyzet hamar visszaáll a rendes kerékvágásba. A szervezet szakmai titkára az ATV reggeli műsorában ezt azzal magyarázta, hogy a sütőipari termékek az áremelések ellenére még mindig a legolcsóbb élelmiszereknek számítanak.

Werli József elmondása szerint a jelenlegi áremeléseket a jelenlegi költségszint határozza meg, az energia-, illetve az üzemanyagárak drasztikus emelkedése esetén azonban további jelentős drágulásra kell számítani. A Magyar Pékszövetség egyelőre úgy számol, hogy akár 30 százalékkal is drágulhat a kenyér szeptembertől.

Augusztustól kilónként 18-20 forinttal emelkedett a liszt ára, ráadásul a malmok augusztus végére, szeptember elejére további lisztáremelést jeleztek. A magas üzemanyagár miatt emelkedő szállítási költségek tovább súlyosbítják a helyzetet. (Közben a legfrissebb jelentés szerint napokon belül eléri a 460 forintot a benzin ára.)

Az elemzések szerint a tartalékokkal nem rendelkező sütőipari vállalkozások kénytelenek az emelkedő költségeket átadási áraikban érvényesíteni, különben a gazdálkodásuk lehetetlenné válik. Ez pedig a sütőiparban foglalkoztatott munkavállalók létbiztonságát is veszélyezteti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik