Gazdaság

Matolcsy nem mozgatta meg eléggé a párok fantáziáját

párok (párok)
párok (párok)

Több gyermek születetett, mint a tavalyi első félévben, de 2010-hez képest még mindig mínuszban vagyunk. Kissé emelkedett a halálozás is, így összességében rövid távon mérséklődött a népességfogyás Magyarországon.

A KSH előzetes adatai szerint 2012 első félévében 43 603 gyermek született, 1894-gyel (vagyis 4,5 százalékkal több), mint egy évvel korábban. De ha azt nézzük, hogy 2011-ben összességében 2286-tal kevesebb gyerek született, mint 2010-ben, akkor még így is mínuszos eddig az egyenleg, 2010-hez képest.

Vagyis másfél évvel az egykulcsos adózás bevezetése után úgy tűnik, nem igazolódott még Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmélete, miszerint már az adóváltozás szándékának a bejelentése is megmozgatta volna a családok női és férfi tagjainak a „fantáziáját”.

Érdekes még, hogy míg a születésszám az év első öt hónapjában meghaladta az előző évit, júniusban az emelkedő irányzat megtorpant, és 1,8 százalékkal kevesebb újszülött jött világra, mint az előző év azonos hónapjában.

A halálozások száma 66 833 volt, ami 0,7 százalékos emelkedést jelent a 2011. január–júniusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 23 230 fő volt, 1453-mal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Kevesebben kötöttek házasságot

Összességében 2012 első félévében 14 377 házasságot kötöttek, ami 247-tel, 1,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A házasságkötések száma az elmúlt évi kismértékű emelkedést követően így az idei év első hat hónapjában ismét enyhén csökkenő trendet mutatott.

A márciusi és júniusi emelkedés mellett az év többi hónapjában kevesebb házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés áprilisban és májusban volt, amikor 6,3 százalékkal csökkent a házasságkötések száma az előző év azonos hónapjaihoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik