Gazdaság

Lehet, hogy sosem lesz eurónk?

Euró (Euró, valuta, bankjegy)
Euró (Euró, valuta, bankjegy)

Az uniós belépéssel vállaltuk, hogy egyszer bevezetjük az eurót. De ez az "egyszer" végül is szinte "bármikor" lehet. Viszont azt nem mondhatjuk, hogy soha.

Matolcsy György nemrégiben azt mondta, hogy nem kell nekünk az euró. Akkor szakértőket kérdeztünk meg, van-e egy ilyen kijelentésnek jelentősége most, amikor egyáltalán nincs elérhető közelségben az euró bevezetése. Azt mondták, nincs.

Herczog Edit MSZP-s uniós képviselő viszont arra volt kíváncsi, mi történik, ha szinte a végtelenségig elhúzzuk a csatlakozással vállalt kötelezettségünk teljesítését, vagyis az euró bevezetését.

Nincs időhöz kötve…

Az unió pénzügyi biztosa, Olli Rehn azt válaszolta neki, hogy a vonatkozó szerződések nem rendelkeznek az euró bevezetésének ütemezéséről. Vagyis minden tagállamnak biztosítanak időt arra, hogy megtegye a csatlakozáshoz szükséges előkészületeket, kiigazításokat. Tehát a tagállamok szabadon dönthetnek a konvergenciakritériumok teljesítéséhez vezető stratégiáról és annak ütemezéséről. De ez nem jelenti azt, hogy az euró bevezetésére vonatkozó kötelezettségvállalás ne maradna érvényben. Vagyis az ígéretünket nem lehet semmissé tenni – figyelmeztet a biztos.

Néhány eurós ígéret

Az eredeti céldátum (még a 2004. májusi csatlakozás előtt) 2008 volt. Íme néhány időközben született korrekciós kijelentés:

2004. június, Medgyesi Péter, akkor miniszterelnök: a kormány elkötelezett az euró bevezetése mellett legkésőbb 2010-ben.

2006. augusztus, Veres János, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere: a konvergenciaprogram számai alapján 2011-ben lehet legkorábban euró Magyarországon. Elemzők ekkor azt mondták, még a 2014-es céldátum is kérdéses.

2009. december, Bajnai Gordon, akkori miniszterelnök: négy éven belül lesz euró. Magyarország jó úton van afelé, hogy a térségben először vezesse be az európai közös pénzt.

2011. január, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter: nem vezetjük be az eurót Magyarországon (többek között) addig, amíg nem sikerül egymillió új munkahelyet létrehozni.

2011. május, Orbán Viktor miniszterelnök: van esély arra, hogy 2020-ig teljesülnek az euró magyarországi bevezetésének feltételei.

2012. május, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter: nem kell nekünk az euró. Mindent meg kell tenni az ellen, hogy az Európai Unió központosított birodalommá váljék és rákényszerítse Magyarországot az eurózónába való belépésre.

 

… de árthat a késlekedés

Más oldalról nézve a dolgot: nem szabad azonban alábecsülni az euró középtávú politikai stabilizáló szerepét sem – tette hozzá a biztos. Az euró bevezetésének elhalasztását a piacok ugyanis úgy tekinthetik, hogy az kisiklás a konvergenciapályáról, és akadályozza a strukturális reformokat. Ez pedig a biztos szerint alááshatja a piaci bizalmat és árthat a gazdaságnak.

Rehn emlékeztet rá, hogy a 2012. májusi konvergenciajelentésben az Európai Bizottság úgy ítélte meg: Magyarország nem teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket. Mégpedig azért nem, mert az árstabilitásra, az államháztartásra, az árfolyamstabilitásra és a hosszú távú kamatlábakra vonatkozóan egyetlen kritériumot sem teljesített, és a magyar jogszabályok nem feleltek meg teljes egészében az Európai Szerződés követelményeinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik