Gazdaság

Igaza van Matolcsynak?

Nem kell nekünk ez euró a nemzetgazdasági miniszter szerint. Mintha ott tartanánk, hogy már holnap bevezethetnénk. Bátor mondat vagy felesleges?

Matolcsy György azt nyilatkozta a Heti Válasznak: mindent meg kell tenni az ellen, hogy az Európai Unió központosított birodalommá váljék és rákényszerítse Magyarországot az eurózónába való belépésre. Nem rengett bele a forint árfolyama. De vajon van-e jelentősége egy ilyen bejelentésnek most?

Nincs aktualitása

Magyarország számára nincs belátható közelségben a belépés az eurózónába, ennek semmi gazdaságpolitikai aktualitása – szögezte le a Raiffeisen elemzője, Török Zoltán. Emiatt annak sincs különösebb jelentősége, következménye, hogy a nemzetgazdasági miniszter most azt mondja, semmi szükségünk az euróra.

Ha éppen arról lenne szó, hogy már küszöbön állna számunkra a belépés, akkor sokkal súlyosabb lenne egy ilyen nyilatkozat. S ebben az esetben jelentős változásokat hozhatna a piacokon az ország megítélésében. De nem erről van szó – tette hozzá.

Matolcsy megkérdőjelezi azt az elképzelést, miszerint Európa számára az lehet a kiút, hogy egyfajta szuperállam irányába haladjon. Bátor „kibeszélés” ez. S még az is lehet, hogy igaza lesz Matolcsy Györgynek az euróval kapcsolatban – tette hozzá.

Fölösleges és hatástalan

Arról beszélni, hogy az euró egyáltalán nem kell nekünk, felesleges. És a kijelentésnek abszolút nincs semmi hatása a forintra, ahogy a csehek eurószkepticizmusa sem ingatja meg a koronát – mondta a Takarékbank elemzője, Suppan Gergely. Egyébként pedig nem probléma, ha nem sietünk az euró bevezetésével – jegyezte meg. Arra ugyanis fel kellene készülni előbb.

Felzárkóztatási pályára kellene állítani a magyar gazdaságot, és ha már legalább tíz éve ezt az utat járjuk, akkor lenne érdemes az eurós kapukat döngetni. Persze ehhez megfelelően jó gazdaságpolitika is kellene. Ahhoz, hogy csatlakozzunk, az áraknak is fel kellene zárkózniuk a nyugati szinthez, illetve a forint árfolyamát is fel kellene értékelni. Szlovákia is csak a nemzeti valuta erős felértékelése után lépett be az eurózónába.

Suppan Gergely azt is hozzátette még, azon államok számára, akik nem az első körben léptek be az unióba, nincs választási lehetőség. Hiszen a belépéskor vállalták, hogy előbb vagy utóbb, de bevezetik az eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik