Gazdaság

Már a sofőrök is küldföldre mennek

A fuvarozók 2013-tól az eddigieknél is nehezebben találhatnak majd jól képzett sofőröket, mivel januártól magasabb életkorhoz köthetik a jogosítvány megszerzését - írja a Magyar Hírlap.

A kormány felemelné a jogosítvány megszerzésének korhatárát a motorosok, a tehergépjármű- és az autóbusz-vezetők esetében január 1-jétől. Emiatt kitolódnának a korhatárok a teherautói, a nehéz pótkocsis és az autóbuszos vezetői képzések esetében is, ez pedig a gazdaságot is befolyásolja. A hazai fuvarozó vállalkozásoknak már most is gondot okoz a munkaerőhiány.

Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára szerint amennyiben hatályba lép egy ilyen rendelkezés, az nem tesz jót a szakmának. Jól képzett, nagy gyakorlattal rendelkező gépkocsivezetőket ugyanis egyre nehezebben lehet találni. Ebben a szakmában is jellemző az elvándorlás és a fluktuáció. Az itthoninál magasabb fizetéssel járó külföldi munkalehetőségek a gépkocsivezetőket is „elcsábítják”, másrészt a válság miatt sok cég tönkrement, így nagy a lemorzsolódás, a sofőrök egy része más területen helyezkedik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik