Gazdaság

Bérlettel ne tessék felszállni!

A megállóban maradhatnak a bérletes utasok jövő márciustól, ha megtelt a busz. Őket kell ugyanis utolsóként felengedni az országos járatokra, amennyiben nem mindenki férne fel. A kisgyermekesek és a csökkent mozgásképességűek is hátra szorulhatnak, ha nincs fel- és leszállást könnyítő berendezés.

Korábban a témában:

Az autóbuszos személyszállításról új rendeletet alkotott a kormány, amely nagyrészt jövő márciustól lesz hatályban. Ebben újra meghatározzák például azt is, hogy milyen sorrendben kell a sofőrnek felengednie a buszra az utasokat, ha az összes ember nem fér fel a menetrendszerinti járatra.

Érhetik meglepetések a bérleteseket, vagyis azokat, akik előre fizetnek, s nap mint nap busszal utaznak, mondjuk munkába. Ugyanis az országos járatokon leginkább nekik mondhatja majd a sofőr, ha túl sok az utas, hogy „ne tessék felszállni! Jön majd a következő járat, azt tessék megvárni!”

Bérletesek majd a következővel!

Az országos személyszállítási szolgáltatásnál a következő lesz az elszállítási sorrend, ha nem fér fel minden utas a buszra: legelőször az utazáshoz előre váltott és a járatra érvényesített menetjeggyel és helyjeggyel rendelkező utasok szállhatnak fel. Utánuk a nagyobb távolságra utazó utasok következnek.

Csak ez után következhetnek majd azok a fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű utasok, valamint a kisgyermekkel utazók, akiknek nincs az elsőséghez szükséges „utazási igazolványuk”. (Az elsőségnél azonban nem „utazási igazolványt” említenek, hanem menetjegyet plusz helyjegyet…)

S utolsónak tehetik fel a lábukat a buszra a bérlettel vagy más utazási okmánnyal rendelkezők. Ha még van hely. Vagyis aki egy hónapra előre kifizeti az utazását, könnyen lemaradhat a járatról, ha az megtelt. Azonos elbírálás alá eső utasoknál pedig a jelentkezés sorrendje lesz az irányadó.

volán (volán)
Lesz, aki lemarad. Fotó: MTI / Vajda János

A bérletesek jobb pozícióban

A regionális és elővárosi személyszállítási szolgáltatásnál már kicsit más lesz a sorrend. Itt a rendelet szerint az utazáshoz előre váltott menetjeggyel, bérlettel vagy más utazási okmánnyal rendelkező utasok az elsők. Aztán következhetnek (és itt ismétlés következik a rendeletben, nem tudni, miért) a bérlettel vagy más utazási okmánnyal rendelkezők.

S végül azok a fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű utasok, valamint a kisgyermekkel utazók szállhatnak fel, akik nem rendelkeznek az első és második körhöz szükséges „utazási igazolvánnyal”. Azonos elbírálás alá eső utasok között itt is a jelentkezés sorrendje az irányadó.

A helyi személyszállításnál viszont nem lesz toplista. Itt továbbra is az érkezési sorrend számít majd.

Amikor lehet „előzni”

Az elszállítási sorrendtől el is lehet majd térni. Elsőbbséget élvezhetnek a fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű utasok, valamint a kisgyermekkel utazók. De csak azokon az autóbuszokon, amelyek rendelkeznek az ilyen utasok számára a járműre fel- és leszállást megkönnyítő berendezéssel.

De vajon milyen berendezésre gondoltak például a kisgyermekesek esetében? Fellép a szülő és gyerek, s ha van babakocsi, azt meg feltolják vagy felrakják… Nem?

Eddig más volt a sorrend

A Volánbusznál most is van elszállítási sorrend (rendelet szerint) a távolsági (helyközi) forgalomban, ha nem mindenki fér fel a buszra. Először azok szállhatnak fel, akik a járatra helyüket előzetesen biztosították. Aztán következnek, akik az utazáshoz szükséges igazolvánnyal (bérlettel) vagy előre váltott jeggyel rendelkeznek. S végül a nagyobb távolságra utazókat veszik fel. Most is az a szabály, hogy az azonos elbírálás alá eső utasok között a jelentkezés sorrendje dönt.

A kisgyermekkel utazók, vakok, terhes anyák, mozgássérültek részére viszont elsőbbséget biztosítanak (a járműre fel- és leszállást megkönnyítő berendezés megléte most nem fetétel). A menetjegy megváltása vagy más utazási igazolvány nélkül is díjtalan utazásra jogosultakat utazási igazolvánnyal rendelkezőknek tekintik.

Címkék: felszállásbusz

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen was delighted after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.