Gazdaság

Bérlettel ne tessék felszállni!

A megállóban maradhatnak a bérletes utasok jövő márciustól, ha megtelt a busz. Őket kell ugyanis utolsóként felengedni az országos járatokra, amennyiben nem mindenki férne fel. A kisgyermekesek és a csökkent mozgásképességűek is hátra szorulhatnak, ha nincs fel- és leszállást könnyítő berendezés.

Az autóbuszos személyszállításról új rendeletet alkotott a kormány, amely nagyrészt jövő márciustól lesz hatályban. Ebben újra meghatározzák például azt is, hogy milyen sorrendben kell a sofőrnek felengednie a buszra az utasokat, ha az összes ember nem fér fel a menetrendszerinti járatra.

Érhetik meglepetések a bérleteseket, vagyis azokat, akik előre fizetnek, s nap mint nap busszal utaznak, mondjuk munkába. Ugyanis az országos járatokon leginkább nekik mondhatja majd a sofőr, ha túl sok az utas, hogy „ne tessék felszállni! Jön majd a következő járat, azt tessék megvárni!”

Bérletesek majd a következővel!

Az országos személyszállítási szolgáltatásnál a következő lesz az elszállítási sorrend, ha nem fér fel minden utas a buszra: legelőször az utazáshoz előre váltott és a járatra érvényesített menetjeggyel és helyjeggyel rendelkező utasok szállhatnak fel. Utánuk a nagyobb távolságra utazó utasok következnek.

Csak ez után következhetnek majd azok a fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű utasok, valamint a kisgyermekkel utazók, akiknek nincs az elsőséghez szükséges „utazási igazolványuk”. (Az elsőségnél azonban nem „utazási igazolványt” említenek, hanem menetjegyet plusz helyjegyet…)

S utolsónak tehetik fel a lábukat a buszra a bérlettel vagy más utazási okmánnyal rendelkezők. Ha még van hely. Vagyis aki egy hónapra előre kifizeti az utazását, könnyen lemaradhat a járatról, ha az megtelt. Azonos elbírálás alá eső utasoknál pedig a jelentkezés sorrendje lesz az irányadó.


Lesz, aki lemarad. Fotó: MTI / Vajda János

A bérletesek jobb pozícióban

A regionális és elővárosi személyszállítási szolgáltatásnál már kicsit más lesz a sorrend. Itt a rendelet szerint az utazáshoz előre váltott menetjeggyel, bérlettel vagy más utazási okmánnyal rendelkező utasok az elsők. Aztán következhetnek (és itt ismétlés következik a rendeletben, nem tudni, miért) a bérlettel vagy más utazási okmánnyal rendelkezők.

S végül azok a fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű utasok, valamint a kisgyermekkel utazók szállhatnak fel, akik nem rendelkeznek az első és második körhöz szükséges „utazási igazolvánnyal”. Azonos elbírálás alá eső utasok között itt is a jelentkezés sorrendje az irányadó.

A helyi személyszállításnál viszont nem lesz toplista. Itt továbbra is az érkezési sorrend számít majd.

Amikor lehet „előzni”

Az elszállítási sorrendtől el is lehet majd térni. Elsőbbséget élvezhetnek a fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű utasok, valamint a kisgyermekkel utazók. De csak azokon az autóbuszokon, amelyek rendelkeznek az ilyen utasok számára a járműre fel- és leszállást megkönnyítő berendezéssel.

De vajon milyen berendezésre gondoltak például a kisgyermekesek esetében? Fellép a szülő és gyerek, s ha van babakocsi, azt meg feltolják vagy felrakják… Nem?

Eddig más volt a sorrend

A Volánbusznál most is van elszállítási sorrend (rendelet szerint) a távolsági (helyközi) forgalomban, ha nem mindenki fér fel a buszra. Először azok szállhatnak fel, akik a járatra helyüket előzetesen biztosították. Aztán következnek, akik az utazáshoz szükséges igazolvánnyal (bérlettel) vagy előre váltott jeggyel rendelkeznek. S végül a nagyobb távolságra utazókat veszik fel. Most is az a szabály, hogy az azonos elbírálás alá eső utasok között a jelentkezés sorrendje dönt.

A kisgyermekkel utazók, vakok, terhes anyák, mozgássérültek részére viszont elsőbbséget biztosítanak (a járműre fel- és leszállást megkönnyítő berendezés megléte most nem fetétel). A menetjegy megváltása vagy más utazási igazolvány nélkül is díjtalan utazásra jogosultakat utazási igazolvánnyal rendelkezőknek tekintik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik