Gazdaság

Áder aláírta – januártól jön a sárgacsekk-adó

sárgacsekk (sárga csekk, )
sárgacsekk (sárga csekk, )

Most már biztos, hogy januártól jön a pénzügyi tranzakciós sarc, mert megjelent a közlönyben is. Az illeték egy ezrelék, maximum hatezer forint lehet.

Az egyezrelékes illetéket a bankoknak arra az összegre kell leróniuk, amit éppen fizetünk (amennyivel a számlánkat terhelik, amennyit átutalunk, postán befizetünk). Ha ez devizában történik, akkor az aznapi MNB-árfolyamon átszámított forintösszeget kell figyelembe venni. Legfeljebb hatezer forint illetéket kell fizetniük a bankoknak egy tranzakcióra, s a pontos összeget fel kell tüntetniük a számlakivonaton. Az áthárítás nincs kizárva.

Az egynapos lejáratú jegybanki betét lekötésénél kevesebb az illeték: 0,1 ezrelék. A szolgáltatóknak havonta kell a költségvetésbe befizetniük az illetéket.

Illetékköteles tranzakciók:
– az átutalás (a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójának kell fizetnie)
– a beszedés (a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójának kell fizetnie)
– a fizető fél által a kedvezményezett útján kezdeményezett fizetés (a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójának kell fizetnie)
– a posta útján kezdeményezett készpénzbefizetés (a postának kell fizetnie)
– a készpénzkifizetés fizetési számláról (a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójának kell fizetnie)
– a készpénzátutalás (a készpénzutalást teljesítő pénzforgalmi szolgáltatójának kell fizetnie)
– az okmányos meghitelezés, akkreditív (a nyitó pénzforgalmi szolgáltatójának kell fizetnie)
– a készpénzfizetésre szóló csekk beváltása (a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójának kell fizetnie)
– a legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki értékpapír kibocsátása (az MNB-nek kell fizetnie)
– az egynapos, legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki betét lekötésére irányuló művelet (az MNB-nek kell fizetnie)
– minden olyan pénzforgalmi szolgáltatásnak minősülő fizetési művelet esetén, amelynek eredményeképpen a pénzforgalmi szolgáltató az általa a fizető fél részére vezetett fizetési számlán nyilvántartott követelést a fizetési megbízás szerinti összeggel csökkenti (a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójának kell fizetnie)

A pénzügyi tranzakciós illetéket a Magyarországon székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatóknak kell megfizetniük.

Vannak nem illetékköteles ügyletek is. Ilyen például, ha ugyanaz az ügyfél ugyanannál a banknál vezetett számlái között mozgat pénzt. Mentes a pénzforgalmi szolgáltatók (és egyes pénzügyi szervezetek) közötti fizetési művelet is. S nem kell fizetni a tb pénzügyi alapjainak ellátási és családtámogatási fizetési műveletei után, valamint a jóvá nem hagyott vagy hibásan teljesített fizetési műveletekre sem.  

A költségvetés jövőre 239 milliárd forint bevételt vár ebből a forrásból, amiből 123 milliárd forintot vasalnának be a bankokon. A nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára, Banai Péter a Portfolio.hu érdeklődésére hétfőn azt mondta: a jegybanktól 120 milliárd forintos, az államkincstártól 10 milliárd forintos tranzakciós illetékbevétel befizetését várja jövőre a minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik