Gazdaság

Tízmilliót kértek a vállalkozók

Jónak tartják a kkv-k a kormány jövőre tervezett munkahelyvédelmi programját, de azt szeretnék, hogy 6 milliónál magasabb árbevételig lehessen igénybe venni a kedvezményes adózást.

A kormány új munkahelyvédelmi programját a kkv-szektor jónak tartja. Viszont azt is kimondták: ha nincs gazdasági növekedés, érezhető foglalkoztatásbővítésre nem lehet számítani. De még így is jó megoldás lesz a munkahelyvédelmi program, mert tervezhetőséget kínál a kkv-szektornak. Az érdekképviselők véleménye szerint a program erőteljesen odahathat, hogy a mintegy 5-600 ezer feketemunkás láthatóvá váljon, vagyis foglalkoztatásuk kifehéredjen. Amikor pedig beindul a növekedés, akkor nem lesz akadálya annak, hogy létszámot bővítsenek a kkv-k.

Eredetileg két alternatíva volt: az egyik, hogy minden vállalkozás számára legyen 2-3 százalékos tehercsökkentés, a másik pedig a végül meghirdetett program. Az előbbi nem hozott volna jelentős változást, az utóbbi viszont hozhat – értettek egyet.

A Vállalkozásfejlesztési Tanács ülésén hétfőn érdekképviseletek egyeztettek többek között Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel a kormány új munkahelyvédelmi programjáról. Az esemény nem volt sajtónyilvános. A Hír24-nek a Magyar Iparszövetség (OKISZ) elnöke, Vadász György adott rövid összefoglalót.


Fotó: Northfoto

Javaslatok

Felvetették viszont, hogy jó lenne, ha a tételes adózásnál a hatmilliós bevételi értékhatárt felemelnék tízmillió forintra. A tételes adózás lenne az az új forma, amelynél egyetlen adót kellene fizetniük a vállalkozásoknak: főállású kisadózó esetében havi 50 ezer forintot, mellékállásban 25 ezer forintot. Azt a választ kapták, hogy megvizsgálják ennek lehetőségét.

Javasolták még, hogy a bérkompenzációt is kezeljék a munkahelyvédelmi program részeként, és a 2013-as minimálbért és szakmai bérminimumot is, azzal a céllal, hogy minél kevesebb legyen az adminisztrációs teher. Ígéretet kaptak a további egyeztetésre ezen a téren is.

Minimálbér

Konkrétan a minimálbérről nem volt szó, mondta Vadász, így arról sem, hogy vajon tényleg százezer lesz-e, mint ahogy a szakszervezetek elnöke következtetett. Viszont a vállalkozók jelezték, hogy a legutóbbi, 18,3 százalékos minimálbér-emelés igen erőteljes növekedés volt.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Dávid Ferenc azt mondta hétfőn: csak az infláció mértékéig, 4,2 százalékig tartanák elfogadhatónak a minimálbér és a bérminimum emelését, mert különben a csomag hatástalan maradhat.

Nem lesz szűkítés?

Esetleges korlátok bevezetéséről sem volt szó. Vámos György úgy érzi, még ha váratlan nehézségek adódhatnak is a 2013. évi költségvetésben (a program finanszírozási oldaláról), az sem a csomag kurtítását fogja eredményezni, inkább annak átgondolását, hogyan teremtsenek egyéb feltételeket.

A finanszírozással kapcsolatban Balogh Ádám adóügyekért helyettes államtitkár elmondta: a tranzakciós illetékből származó bevétel fedezni fogja a programot.

Kedden elvi döntést hozhat a parlament a programról, s aztán az őszi ülésen tárgyalják majd részleteiben a javaslatot – mondta Vadász. Ekkor további egyeztetések lesznek a vállalkozókkal.

Az OKISZ elnöke hangsúlyozta, erre várt a kkv-szektor már a rendszerváltás óta: ilyen hatásos, kedvező irányba vivő csomagra. Vadász azt is hozzátette: úgy érezték (és ez pozitív érzés), hogy a kormány sok mindent tesz azért, hogy szavazatokat tudjon majd nyerni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik